Babeczki dyniowe

Składniki (około 12 sztuk):
Suche:

  • 300 g mąki orkiszowej typ 550
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 170 g cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • skórka z 2 pomarańczy
  • 2 łyżki cukru waniliowego

Mokre:

  • 2 duże jaja
  • 200 g puree z dyni
  • 60 ml napoju roślinnego (orkiszowego, orkiszowo-migdałowego, ryżowego lub sojowego)
  • 150 g masła roztopionego

Przygotowanie:
Dynię umyć, obrać ze skórki, usunąć pestki, pokroić na drobne kawałki. Do garnka nalać odrobinę wody, włożyć pokrojoną dynię, poddusić pod przykryciem. Dynię zmiksować blenderem na gładkie puree.
Piekarnik nagrzać na 180 stopni (góra i dół bez termoobiegu). Mąkę przesiać do miski, dodać sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać, a następnie dodać cukier trzcinowy, sól, cukier waniliowy. Pomarańczę sparzyć, zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami dodać do miski z suchymi składnikami.
W drugiej misce roztrzepać widelcem jaja z puree z dyni. Dodać roztopione masło i napój roślinny, wymieszać.
Wszystkie składniki połączyć za pomocą łyżki: do sypkich, suchych składników dodać składniki mokre. Całość delikatnie wymieszać łyżką (do momentu aż sucha mąka nie będzie widoczna). Do formy włożyć papilotki, po czym nałożyć do nich ciasto. Wierzch można udekorować pestkami z dyni. Piec około 20 min., do suchego patyczka.