Bezglutenowe muffiny czekoladowo-bananowe

Składniki:

Suche:

– 1 szklanka mąki kukurydzianej
– 1 szklanka mąki z ciecierzycy
– 1/2 szklanki cukru trzcinowego
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
– tabliczka gorzkiej czekolady
– 2-3 łyżki karobu w proszku lub kakao
– bakalie

Mokre:

– 1 szklanka napoju jaglanego lub ryżowego
– 2 jajka
– 2 dojrzałe banany
– 1/2 szklanki oleju ryżowego

Przygotowanie:

W jednej misce mieszamy składniki suche (mąki, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, czekoladę pokrojoną w drobną kostkę i karob w proszku). W drugim naczyniu łączymy mokre składniki (jajka, obrane roztarte widelcem banany, napój roślinny i olej). Ciasto nakładamy do foremek na muffiny, dekorujemy bakaliami i pieczemy ok. 20-30 minut w 180 stopniach.