Energia Ognia.

Maj i energia Ognia, która rozpoczyna w tym miesiącu swój czas oddziaływania,  jest czasem dobrej energii dla człowieka żyjącego w naszym klimacie. Ciepło i słońce są szczególnie pozytywne dla naszego zdrowia w przeciwieństwie do zimna, wilgoci i wiatru, które grasują w tymczasem minionych porach roku. Z pewnością nikogo nie zaskakuje to stwierdzenie.

Pamiętajmy jednak o tym, że już dziś pracujemy na nasze zdrowie jesienią i zimą.

Nadmierne spożywanie lodów i picie zimnych napojów, wyziębia i osłabia żołądek, pośrednio uszkadzając równowagę w pozostałych narządach. Ukochane grillowane mięsa i kiełbasy, również muszą być równoważone odpowiednią ilością ochładzających warzyw i nie mogą być spożywane w nadmiarze. Najlepiej pamiętać o tym by latem spożywać jak najmniej mięsa, aby nie gromadzić nadmiernej ilości gorąca i wilgoci. Letnie gotowanie to przede wszystkim parowanie i gotowanie w dużej ilości wody. Zwiększona ilość surowego warzywnego pożywienia również w tej porze roku może nam służyć.

Pamiętajmy też, że ochładzanie to nie znaczy spożywanie zimnych potraw. Oznacza to byśmy spożywali pożywienie o charakterze ochładzającym. Zachęcam do korzystania z wyszukiwarki sklepu, by sprawdzić które pokarmy mają naturę ochładzającą. 

Poza ogólnymi zasadami spożywania odpowiednio przygotowywanych potraw,  pragnę dziś przypomnieć Państwu o istnieniu roślin i produktów spożywczych o specjalnym znaczeniu zdrowotnym, których dodawanie do naszego pożywienia każdego dnia może szczególnie wzmacniać zdrowie.

Przypominam o chińskich ziołach dodawanych do gotowania. Latem również przygotowujemy zupy mocy - najlepiej na wywarach jarzynowych z użyciem poniższych ziół, których szczegółowe opisy znajdziecie Państwo na stronach internetowych, a które spożywamy ok. 1 raz na 2 - 3 tygodnie.

DANG GUI - KORZEŃ ARCYDZIĘGLA CHIŃSKIEGO

Zioło, które  jest lekarstwem dla kobiet, tonizuje i wzmacnia krew, odżywia i dynamizuje jej przepływ.

HUANG QI - KORZEŃ ASTRAGALUSA (traganka)

To zioło należy do grupy ziół wzmacniających Qi (w TMC - - tak nazywana jest energia życiowa). Działa na śledzionę i płuca.

HE SHOU WU - KORZEŃ RDESTU WIELOKWIATOWEGO

To zioło należy do grupy odżywiających krew. Wpływa na wątrobę i nerki, odżywia krewi i Jing.

Jest to też czas w którym najlepiej pić kompoty z owoców sezonowych, a które mogą być wzbogacane w poniższe dodatki. Dobrze jest zachować szczególny umiar w spożywaniu owoców surowych, które mogą osłabiać środkowy ogrzewacz, śledzionę i powodować nadmierne powstawanie niepożądanej wilgoci.

DA ZAO - CZERWONE DAKTYLE CHIŃSKIE

Należą do produktów tonizujących Qi, wzmacniają Qi śledziony, żołądka i uspokajają umysł.

W związku z porą roku, w której dominuje gorąco pragnę zwrócić szczególną uwagę na Owoc kolcowoju, niezwykle istotne zioło odżywiające krew i cenne płyny, o których uszkodzenie łatwo latem.

GOU QI ZI - OWOCE KOLCOWOJU 

Są to małe czerwone nasiona, należące do grupy ziół odżywiających krew i jin. Nawilżają oczy i gardło, odżywiają jin wątroby i nerek, wzmacniają wzrok. 

CHEN PI - SKÓRKA GORZKIEJ POMARAŃCZY

Jest ziołem poruszającym Qi oraz rozpraszającym zastałe w żołądku pożywienie, aby stało się lżej strawne.

Zaglądajcie na nasze letnie vlogi tu:http://bitly.pl/JaAmH

Zapraszamy również na Warsztaty Kuchni Pięciu Przemian oraz do naszej szkoły online, gdzie znajdziecie wiele ciekawych kursów poświęconych tej tematyce.