Gotowanie kasz – ogólne zasady

1. Prażenie - suche ziarno wsypujemy na rozgrzaną patelnię. Prażymy, aż puści parę, zadymi - około 3-4 min. Potem przesypujemy ją na talerz, żeby trochę ostygła. Kasze poddane prażeniu, są bardziej Yang oraz co najistotniejsze osuszone z wilgoci i oczyszczone z brudu.
2. Kasze można wcześniej namaczać, aby stały się lżej strawne i szybciej się gotowały.
3. Kasze można i warto przepłukiwać, aby oczyścić z kurzu.
4. Podobnym zasadom podlega ryż.
5. Gotowanie - zagotowujemy wodę (G) i dodajemy np. odrobinę kurkumy (G), G –> Gryczana, Quinoa, jakiś olej (Sł) i dodajemy kasze: Sł –> jaglaną, jęczmienną, O –> ryż lub odrobinę ostrej przyprawy i sól. Gotujemy ok. 20–30 min. i wkładamy pod koc, żeby doszła. Gotowanie kasz drobniejszych wymaga mniejszej ilości wody np. 2:1, grubszych 2,5:1 lub 3:1.