Wiosna w naszej kuchni!

Wiosna ach wiosna!

Jest to czas w którym przyroda budzi się do życia. Ziemia wydaje plony, rośliny zaczynają kwitnąć, a na świat przychodzą młode. Jest to czas odnowy, odrodzenia i wzrostu. Wiosna jest porą roku, która oferuje nam bogactwo warzyw, owoców oraz ziół. Jak wykorzystać je w kuchni dla naszego zdrowi?

Tego dowiesz się na naszym stacjonarnym kursie kulinarnym „Wiosna w kuchni 5 przemian”, który odbędzie się 23.04.23r. 

Kuchnia wg. 5 przemian bazuje na zasadzie pięciu elementów, które różnicują naturę na konkretne pory roku, smaki oraz kolory, natomiast w człowieku opisują narządy wewnętrzne, narządy zmysłu, cykle rozwojowe i emocje.

Przygotowywanie posiłków wg 5 przemian polega na dodawaniu podczas gotowania produktów cechujących się danym smakiem w odpowiedniej kolejności, tak aby wzmacniał terapeutyczne działanie kolejnego z nich. Przyrządzone tą metodą pożywienie jest zrównoważone energetycznie oraz dostarcza energii podnoszącej witalność i jakość życia. 

Według medycyny chińskiej zachowanie zdrowia wymaga przede wszystkim spożywania produktów sezonowych, dojrzewających podczas aktualnej pory roku oraz zachowania różnorodności dań. 

Dołącz zatem do wspaniałej przygody kulinarnej podczas której nauczysz się jakie produkty warto spożywać w danej porze roku oraz w jaki sposób przygotować posiłki, aby sprzyjały prawidłowemu funkcjonowaniu narządów wewnętrznych oraz prawidłowemu procesowi trawienia.