Gotowanie wg 5 przemian

Odżywianie dla zdrowia jest pojęciem, w którym nie da się powiedzieć, że każde zdrowe pożywienie jest zdrowe dla każdego. Pojęcie, że coś służy jednemu bardziej, innemu mniej oddaje prawdziwą wartość pożywienia.
FILOZOFIA PIĘCIU PRZEMIAN pozwala klasyfikować poszczególne produkty do danej grupy produktów o konkretnym smaku/żywiole, a co za tym idzie wywołując przez to konkretne działanie na organizm.
W NASZYM SKLEPIE produkty zostały opisane z uwzględnieniem filozofii pięciu przemian oraz opisane pod kątem ich działania leczniczego na organizm. Została tam zainstalowana wygodna wyszukiwarka dzięki której szybko przejrzeć można jakie produkty należą do danego żywiołu. Zapraszamy do ekosklepu.

Gotowanie wg Pięciu Przemian jest dla mnie:

  1. niezwykle inspirujące,
  2. dające wspaniałe wyczucie podczas gotowania w ocenie tego co dobre,
  3. umożliwia zawsze dosmakowanie potraw bez użycia dodatków smakowych jak np. tzw. kostka rosołowa z glutaminianem sodu
  4. drogą do zdrowia (nie oznacza to, że zawsze trzeba dodawać składniki potrawy w odpowiedniej kolejności)

Gotowanie wg Pięciu Przemian jest dla mnie i może być dla każdego:
GOTOWANIEM DLA ZDROWIA - ZGODNIE Z KOLEJNOŚCIĄ DODAWANIA SMAKÓW

Alchemia działania smaków i kolejność ich dodawania:
GORZKI - SŁODKI - OSTRY - SŁONY - KWAŚNY - GORZKI

POWIĄZANA JEST BEZPOŚREDNIO Z FILOZOFIĄ PIĘCIU PRZEMIAN – ELEMENTÓW – ŻYWIOŁÓW – PÓR ROKU

ODŻYWIANIE WG PIĘCIU PRZEMIAN

To pojęcie nie ogranicza się jedynie do kolejności dodawania składników

Mówi ono o:

  • prawidłowym zestawianiu najlepszych jakościowo potraw,
  • niezbędnej wiedzy o oddziaływaniu termicznym poszczególnych produktów spożywczych,
  • działaniu poszczególnych rodzajów smaków,
  • uwzględnieniu zegara narządów.

ZALETY GOTOWANIA ZGODNIE Z PIĘCIOMA PRZEMIANAMI

  • Stwarza równowagę energetyczną i smakową potraw, jakby harmonizuje ją
  • Rozwija świadomość poprzez skupienie i koncentrację, które są niezbędne do przygotowania dobrej potrawy
  • Poprawia przez to strawność potrawy
  • Potrawy są dosmakowane, łatwo stwierdzić czego jej brakuje i dodać
  • Energię pożywienia można kierować do narządów

Jeśli chcesz się tego nauczyć, przyjdź na nasz kurs gotowania. Poznań i Poznaniacy są coraz bardziej otwarci na naturalne podejście do zdrowia właśnie poprzez zmianę diety. Polecam literaturę dotyczącą odżywiania i gotowania wg 5 przemian poniższych autorów:

  • Karola Waldner Schneider
  • Barbara Temelie, Beatrice Trebuch
  • Bożena Żak – Cyran
  • Paul Pitchword

Jeśli zainteresował Ciebie temat gotowania dla zdrowia to zapraszam na Warsztaty Gotowania organizowane przez Orkiszowe Pola. Szczegóły w kalendarium w trybie indywidualnym na zamówienie grupy (minimum 4 osoby) lub warsztaty otwarte.