Informacje ogólne

Kurs dietetyki profilaktycznej i leczniczej według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej

Celem siedmioczęściowego kursu dietetyki według medycyny chińskiej jest przedstawienie wiedzy o żywieniu zgodnie z prawami natury.

Wiedza ta pozwala dostosować sposób odżywiania do indywidualnych potrzeb energetycznych organizmu człowieka, zmieniających się dynamicznie w interakcji z otaczającym światem. Podejście to zakłada uwzględnienie zarówno czynników zewnętrznych (strefa klimatyczna, cykliczne zmiany pór roku, pogoda), jak i wewnętrznych uwarunkowań (indywidualna konstytucja, przejściowe stany zaburzenia równowagi energetycznej). Dietetyka według medycyny chińskiej oparta jest na wiedzy zweryfikowanej przez kilka tysięcy lat obserwacji wpływu różnych czynników na zdrowie człowieka i jest w związku z tym systemem uniwersalnym, skutecznym na każdej długości i szerokości geograficznej.

Kurs pozwoli na zapoznanie się ze szkołą odżywiania według pięciu przemian, a gotowanie i odżywianie się zgodnie z tą metodą gwarantuje:

  • osiągnięcie wagi ciała adekwatnej do konstytucji i naturalnych własności ciała,
  • detoksykację organizmu – w diecie dba się nie tylko o ilość spożywanego pokarmu, ale i jego jakość. Dieta proponuje kilka sposobów oczyszczania organizmu, głównie za pomocą monodiety zbożowej, postu ziołowego lub warzywnego,
  • spożywanie pokarmów z różnych grup w jednym posiłku – dieta opiera się na zasadzie obiegu odżywczego, gdzie dodawane w odpowiedniej kolejności produkty z różnych grup smakowych dają zrównoważony, harmonijny posiłek,
  • umiejętność stosowania diety o udowodnionym działaniu terapeutycznym– umiejętne dostosowanie natury i termiki pożywienia do konstytucji i potrzeb organizmu będzie działało harmonizująco i może wpływać na stan zdrowia. Nauczymy się jak dobierać konkretne produkty spożywcze i przygotowywać je w wybrany sposób do wspomagania leczenia chorób (np.: kompot z gruszek ugotowany z suszonymi figami i migdałami będzie pomocny przy suchym kaszlu).

Wiedza o energetycznej naturze pokarmów, określanej jako termika i smak produktów spożywczych, pozwala dostosować sposób odżywiania do aktualnych potrzeb organizmu. Dzięki świadomemu odżywianiu można nie tylko wzmacniać witalność organizmu i zapobiegać zachwianiu równowagi Yin i Yang (które prowadzi do choroby), ale również stopniowo odzyskać zdrowie. Wiedza ta znajduje więc zastosowanie zarówno w profilaktyce, jak i terapii rozmaitych schorzeń za pomocą diety. Jest to metoda bezinwazyjna, całkowicie naturalna i powszechnie dostępna, bazująca na umiejętnym stosowaniu pożywienia, napojów oraz popularnych ziół i przypraw.

Kurs jest adresowany do wszystkich osób zainteresowanych zdobyciem takich umiejętności, czy to do celów własnych, czy w związku z wykonywanym zawodem (lekarz, dietetyk, naturoterapeuta i inne zawody). W trakcie siedmiu dwudniowych spotkań można szczegółowo zapoznać się z fizjologią człowieka według medycyny chińskiej, jak również nauczyć się podstaw diagnozy (uwzględniającej obraz języka, wygląd i koloryt twarzy, cechy budowy ciała, zgłaszane objawy, itp.), by trafnie zdefiniować wzorzec patologii i ustalić adekwatną strategię leczenia schorzeń. 

Rurszyły zapisy do 10 edycji kursu Dietetyki Profilaktycznej i Leczniczej wg TMC 2022/2023! 
Zapisy -> TUTAJ