Jak odżywiać się WIOSNĄ?

W Tradycyjnej Medycynie Chińskiej wiosna to element Drzewa, który jest ściśle powiązany z Wątrobą i Pęcherzykiem Żółciowym
Wiosna to więc czas największej aktywności tych narządów a więc to dobry czas na ich wzmocnienie! 

Po okresie zimowym, kiedy nasza dieta obfituje w mięsa, strączki i zdecydowanie bardziej pożywne jedzenie, nadchodzi wiosna z powiewem świeżości i lekkości - i takie potrawy mają też pojawiać się na naszych talerzach. 

Jak więc odżywiać się o tej porze roku?
1. Do przemiany Drzewa przypisany jest  kolor zielony a więc wszystkie produkty o tej barwie, będą wzmacniały Wątrobę. Sięgaj więc po zielone sałaty, nać pietruszki, koperek, szczypiorek, brokyły itd. 
2. Produkty o smaku kwaśnym działają ściągająco i chronią organizm przed nadmierną utratą płynów np. owoc cytryńca chińskiego czy owoc głogu - produkty te będą również wspierać narządy z elementu Drzewa.
3. W czasie wiosny wszystkie młode warzywa będą dla nas najlepsze! Nie zapomnij też o kiełkach! To idealny czas na ich spożywanie! 
4. Zadbaj o odpowiednie nawodnienie. Ciepła woda z cytryną w ciągu dnia sprawdzi się idealnie. Jeśli chcesz sięgnąć po zioła, wybierz te o charakterze oczyczającym Wątrobę jak: pokrzywa, mniszek lekarski. 
5. Wybieraj dobre zboża! Wiosna świetnie się sprawdzi orkisz lub kasza jaglana! 
6. Zrezygnuj z produktów smażonych oraz mięsnych dań. Niech Wątroba oczyści się z nadmiarów. 
7. Długo gotowane zupy mocy spożywaj w okresie jesienno - zimowym. W tym czasie krótkogotowane buliony warzywne lub na chudym mięsie będą lżejszą alternatywą. 
8. Na czas wiosny, warto odstawić produkty nabiałowe oraz cukier. Zapewniamy, że poczujesz różnicę!
9. Obróbki termiczne jak: smażenie, pieczenie, grillowanie zastąp gotowaniem, duszeniem czy gotowaniem na parze. 
10. Korzystaj z ziaren i nasion, które będą świetnie wzbogacać dietę: ostropest plamisty to niezbędnik wiosennej diety! 

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o wiosennym odżywaniu, zapraszamy Cię na warsztaty kuchni 5 przemian - Wiosna! 
Oprócz tego, że poznasz zasady odżywiania o tej porze roku, to również nauczysz się przygotowywać posiłki zgodnie z kuchnią 5 przemian! 
Prowadząca: Magdalena Lubiewska - Terapeutka TMC, dietetyk, akupunkturzystka
Termin: 02/04/2022, godz. 10:00 - 15:00 
Zapisy: Wiosna w kuchni 5 przemian