Kabaczek faszerowany kaszą gryczaną niepaloną i pomidorami

Farsz:

Na patelni należy najpierw zeszklić cebulkę, następnie dodajemy 6 świeżych, obranych ze skórki pomidorów i doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem, słodką papryką i cząbrem do smaku. Gdy pomidory będą zupełnie miękkie dodajemy 1 szklankę ugotowanej uprzednio kaszy gryczanej niepalonej. Farsz wystarcza na 1 dużego kabaczka.

Następnie układamy na dno naczynia żaroodpornego warstwę ugotowanej uprzednio kaszy gryczanej niepalonej, na którą kładziemy rozkrojonęgo wzdłuż i wydrążonego kabaczka. Następnie wypełniamy go farszem. Na górę kładziemy plasterki pomidorów i całość posypujemy utartym owczym lub kozim serem twardym (nie jest to konieczne). Przykrywamy naczynie pokrywą i danie pieczemy w 200 st. przez ok. 1 godzinę – aż kabaczek będzie miękki.