Kule z pasty sojowej

Składniki:

– 1 kubek ziaren soi (70 g)
– 5 łyżek oliwy z oliwek (50 g)
– 1 ząbek czosnku (5 g)
– 2 łyżeczki siekanej natki pietruszki (12 g)
– 1-2 łyżki octu winnego jabłkowego
– sól
– pieprz
– 5 łyżek ziaren sezamu (50 g)

Przygotowanie:

Ziarna soi moczyć w wodzie kilka godzin, następnie gotować do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane i lekko przestudzone nasiona rozdrobnić przy użyciu blendera wraz z drobno pokrojonym czosnkiem, oliwą z oliwek, octem winnym i posiekaną natką pietruszki, solą i świeżo mielonym pieprzem. Pasta powinna być bardzo gęsta tak, aby można było z niej uformować kształt kuli. Sezam uprażyć na suchej patelni, aż do uzyskania złocistej barwy. Gdy ostygnie użyć go do obtaczania kul z pasty sojowej. Podawać w postaci kul obtoczonych w sezamie, które można rozsmarować na kromce pieczywa.