Letni obiad

Zupa jarzynowa

Składniki:

G – 1 litr wrzącej wody, lubczyk, listek laurowy
Sł – 1-5 marchwie, 1 łyżka oliwy lub sklarowanego masła, kilka strączków fasoli szparagowej, 1-2 łyżki kaszy jaglanej, 2-3 ziemniaki
O – 1 por, ziele angielskie, bazylia, liście selera
Sn – sól, sos tamari lub miso, nieco wody, gdyby zupa była za gęsta

Przygotowanie:

Marchew pokrój w drobną kostkę, a ziemniaki w grubszą. Fasolę obierz i pokrój w kawałki. Do wrzącej wody dodaj listek laurowy oraz szczyptę lubczyku. Dodaj wypłukaną kaszę, tłuszcz oraz marchewkę, ziemniaki i fasolę. Wrzuć drobno pokrojony por, kilka ziaren angielskiego ziela. Gotuj zupę około 20 minut. Na końcu dodaj drobno posiekane listki selera, dopraw bazylią, solą i sosem tamari lub miso.

Kotlet pieczarkowy 

Składniki:

Sł – 30dag pieczarek, 1 łyżka sklarowanego masła lub oliwy
O – 1 szklanka płatków owsianych, pieprz, bazylia, oregano, szczypior
Sn – sól
otręby do obtaczania, olej do smażenia

Przygotowanie:

Płatki owsiane zalej wrzątkiem, tak aby woda w całości je przykryła. Odstaw do napęcznienia na 20 minut. Pieczarki umyj, zetrzyj na tarce o grubych oczkach i usmaż na maśle lub oliwie aż do wyparowania całego sosu. Przełóż pieczarki do miski, poczekaj, aż trochę przestygną. Następnie dodaj napęczniałe płatki, po odrobinie przypraw: pieprzu, bazylii i oregano. Posiekaj drobno nieco szczypiorku i wrzuć do masy na kotlety. Posól. Dokładnie masę wymieszaj. Formuj małe, owalne kotleciki, obtaczaj w otrębach i krótko smaż na gorącym oleju.

Marchewka z kalarepką, duszone sposobem nishime

Składniki:

G –  wrząca woda (na dnie rondla do ok. 1 cm wysokości)
Sł – 2-3 marchewki
O – 1-2 kalarepki, pieprz ziołowy
Sn – sól

Przygotowanie:

Marchewkę pokrój w ukośne plasterki, kalarepkę jak cząstki pomarańczy. Na wrzącą wodę wrzuć warzywa i chwilę gotuj na dość ostrym ogniu. Potem zmniejsz ogień i duś pod przykryciem, dość często mieszając, ok. 10-20 min. Nie dopuść do przypalenia. Na końcu warzywa dopraw odrobiną pieprzu ziołowego i solą. Po 10 minutach warzywa będą lekko chrupkie, natomiast dłuższe 20-minutowe gotowanie sprawi, że będą bardziej miękkie - nie powinny się rozpadać.