Dietetyka lecznicza - pięciu przemian.

Mówi się o tym, że dzięki tak niezwykłemu rozwojowi nauki, Dietetyka staje się wiodącą nauką medyczną, wykorzystywaną świadomie
i coraz częściej w leczeniu pacjentów. Dlatego odważnie mówi się dziś, że Medycyna Jutra to leczenie żywieniem.

Ileż w tym podejściu kontrowersji? Czy rzeczywiście jest to medycyna jutra?
Skoro gdy Pandemia opanowuje świat, jedynym „lekarstwem” dla człowieka stały się szczepienia?
 W naszym Centrum każdego dnia spotykamy ludzi, którzy sięgają po leczenie żywieniem, jak po ostatnią deskę ratunku.
W medycynie holistycznej – chińskiej, św. Hildegardy, a nawet medycynie Hipokratesowej, żywienie stanowiło 60% sukcesu leczniczego.

Czy nie jest to zakopana wiedza, którą wyparła akademicka wiedza i naukowe odkrycia?

Czy tradycyjne podejście, mądrość wsłuchanych w siebie ludzi, obserwujących przez setki lat przyrodę, ludzkie zachowania i reakcje, nie mogą mieć racji?

Kiedyś, gdy podczas pewnego ważnego spotkania dietetyków, w pewnym poczytnym piśmie dla tej branży, miałam okazję być zaproszona do dyskusji, czułam pogardę młodych adeptów sztuki dietetycznej po doktoratach dla naszej fascynacji tradycyjną chińska wiedzą medyczną. Bo Starożytną? Bo zbyt stara by była mądra? Czy to nie brzmi jak pogarda dla starego człowieka dziś? Który ma tak wielka mądrość życiową, ale traktowany jest z małym zasobem szacunku?  

A jednak -  doceńmy to, co niezwykle proste i mądre. Przestańmy palić na stosie wiedzę płynącą
z intuicji i obserwacji. Pokory wobec nich nabiera się z wiekiem i doświadczeniem życiowym.
Pokory wobec nich nabierają nasi Pacjenci, którzy postawieni już przed brakiem nowych pomysłów na leczenie swoich przewlekłych problemów, wracają do żywienia i zaczynają się lepiej czuć!

Taką wiedzę daje nam właśnie Tradycyjna Medycyna Chińska, uznana przez WHO, której wiodącym kierunkiem leczenia jest wprowadzenie odpowiedniego żywienia uwzględniającego aspekty termiczne pokarmów i jego smaki, ale też głęboko rozpracowane sposoby diagnozowania, dobierania ziół, tworzenia receptur ziołowych, czy stosowania akupunktury
i masażu w różnych odmianach.

Gotowanie i żywienie w kontekście Pięciu Przemian jest absolutnie najważniejszym i podstawowym aspektem wspierającym leczenie w Medycynie Chińskiej. Takim, które tu i teraz możemy zastosować w domu. Bez konsultacji
z lekarzem.  Każdy może się tego nauczyć i nie chodzi tu o jakiekolwiek dziwne sposoby postępowania podczas gotowania,
a jedynie o zrozumienie zasad wpływu pożywienia na organizm. Jednak innego niż to co dziś daje nam wiedza naukowa.

Na przykładzie orzechów włoskich. :)

Gdy chcemy zastosować w codziennym odżywianiu orzechy włoskie, to możemy na nie spojrzeć w dwójnasób. Z jednej strony, możliwości analityczne żywności potwierdzają jak niezwykle odżywczy jest to orzech. Zawiera ogrom kwasów tłuszczowych czy składników mineralnych o korzystnych właściwościach dla organizmu. Jednak gdy spojrzymy na ten sam orzech próbując ocenić jago termikę, jego smak czy kształt. To jak rośnie, jakim jest owocem drzewa orzechowego, jaką
w sobie gromadzi energię słoneczną, żeby dojrzeć. Wreszcie jak długo może być przechowywany, pozwala nam myśleć o tym wytworze ziemi w sposób zdroworozsądkowy. W dietetyce leczniczej odnajdujemy te właściwości wynikające z natury
i wiemy, że orzech włoski wpływa ogrzewająco i wzmacniająco na nerki, dzięki temu wpływa na mózg.