Odżywianie dzieci
JESTEŚ TYM CO JESZ.
To przysłowie szczególnie widać u najmniejszych tego świata.
WIELKI WAŻNY POCZĄTEK
Kiedy rodzi się maleńkie dziecko, jego całym światem jest Mama a największą i najważniejszą pracą jest spożywanie pokarmu, jego strawienie, wchłonięcie potrzebnych składników pokarmowych dla maleńkiego organizmu i wydalenie resztek.
Dobre pożywienie wzmacnia, buduje i przyczynia się do wzrostu i rozwoju dzieciątka. W tym czasie karmiące mamy dzielnie odmawiają sobie pokarmów, które mogłyby zaszkodzić maleństwu. Wiele dzieci szybko i prawidłowo rozwija się, a wraz tym wzmacnia się przewód pokarmowy.
ZDROWIE I CHOROBA U DZIECI
Inaczej dzieje się jeśli zaczynają pojawiać się u dzieci symptomy nietolerancji pokarmów czy też uczuleń na nie. W takim kontekście bardzo łatwo uznać rodzicom, że zdrowie dziecka jest bezpośrednio zależne od tego co spożywa.
Gdy przeciętnie zdrowe dziecko zaczyna chorować choćby często przeziębiając się, rodzice i lekarze zaczynają myśleć: "ooo, spada dziecku odporność". Zastanawiają się gdzie jest przyczyna. Czasem uznają, że tak po prostu jest i trzeba odbudować tę odporność szukając jej w szczepieniach i różnych innych "naturalnych wspomagaczach odporności" zupełnie nie myśląc o diecie.
A gdyby przeanalizować jadłospis małego dziecka, który jest oparty na dogmatycznych wychładzających pokarmach jak nadmiar mleka i jego przetworów czy też zimnych jogurtów, zjadanych chętnie i codziennie nadmiarów mięsa w postaci chociażby ulubionych przez dzieci parówek, nie wspominając o słodyczach, to zauważymy, że witaminy i minerały, których najbogatsze źródło znajdziemy w warzywach oraz pełnoziarnistych zbożach nie mogą zagościć w organizmie naszego dziecka, by wspomóc system odporności.
CZY TRZEBA LECZYĆ ANTYBIOTYKAMI?
Dlatego tak ważne jest również, szczególnie w chłodnych miesiącach, gdy nasze dzieci najzwyczajniej przeziębią się, aby zwrócić uwagę na dietę podczas choroby. Bo może wcale nie jest potrzebny antybiotyk, a tylko trzeba ugotować dobry rosół z ekologicznego kurczaka, naparzyć ziółek np. z bzu czarnego czy tymianku , wysmarować, wygrzać nogi, wyspać się i choroba odejdzie.
Zachęcam do aktywnej walki z "patogenem" zarówno u dzieci, jak i u dorosłych.
Dorota Łapa
Aktywna walka oznacza dla mnie rezygnację z farmakologii, która działa objawowo tłumiąc je.
Aktywna walka znaczy zastosowanie wielu naturalnych środków służących mobilizacji organizmu do podniesienia odporności i walki z chorobą, włączając w te działania również dietę.
PODSTAWOWE ZALECENIA W ODŻYWIANIU DZIECI
- Pełne ziarna zbóż - kasza jaglana, brązowy ryż, kasza gryczana, jęczmienna, kukurydziana, amarantus, quinoa, owies, makarony pełnoziarniste, mniej chleb 40-50%
- Wszelkie warzywa 20-30%
- Orzechy i nasiona
- Produkty fermentowane - kiszonki z warzyw, żurek, barszcz z kiszonych buraków (B12 i bakterie kwasu mlekowego)
- Świeże ryby i oleje tłoczone na zimno (wit. D i kwasy tłuszczowe Omega 3), mięso 10-15%
- Owoce, świeże i suszone - jak wcześniej 5-10%
- Powinna być bogata w pełnowartościowe białka, zarówno roślinne: rośliny strączkowe, fermentowane produkty sojowe oraz migdały i orzechy w towarzystwie z warzywami i zbożami (wtedy jest pełen skład aminokwasów)
- Oraz 3-4 razy w tygodniu białka zwierzęce: jaja, twarożek, ryba, mięso.
- Mogą być też wprowadzane wodorosty morskie: nori, hiziki, arame (wspaniałe źródło składników mineralnych)
- Prostota w komponowaniu posiłków.
- Smak słodki odgrywa najważniejszą rolę.
- Ciepłe śniadania zbożowe - najróżniejsze zboża gotowane z owocami sezonowymi lub suszonymi.
- Kanapka może być podana na II śniadanie
- Obiadem są po prostu duszone warzywa w sosie własnym z odrobina masła lub oliwy i wybrane zboże
- Na kolację możemy zaproponować zupę warzywną lub rosół wzmacniający lub kleik zbożowy przyrządzony na słodko.
- Przekąski uzależnione od pory roku - np. kisiel ze świeżych owoców latem lub kakao z przyprawami zimą.
- Nie używać mrożonek, i nadmiernej ilości surowego i zimnego pożywienia
PODSTAWOWE NAPOJE DLA DZIECI:
- Ciepła przegotowana woda
- Słabe herbatki ziołowe: koper, rumianek, melisa, kwiat czarnego bzu, pokrzywa.
- Soki owocowe tylko latem w rozcieńczeniu z ciepłą wodą
- Wywary z jarzyn (uwaga na dobre źródło jarzyn)
- Można próbować sok wyciskany z marchwi eko lekko ogrzany