Owsianka z kokosem i morelami
Składniki:
- suszone owoce np. morele i rodzynki
- wiórki kokosowe 1/4 szklanki
- płatki owsiane 15 łyżek
- kwaśne jabłka 2 sztuki
- cynamon, kardamon, kurkuma
- sól
Przygotowanie:
Do 1,5l wrzątku (G) dodajemy suszone owoce pokrojone w kosteczkę np. 4 morele i garść rodzynek może też być szczypta cynamonu, wiórki kokosowe (ok. 1/4 szklanki) (Sł), 15 łyżek płatków owsianych, szczyptę kardamonu (O), odrobinę soli (Sn). Gotujemy ok. 30-40 min. na maleńkim ogniu. Dodajemy 2 kwaśne jabłka, obrane i starte na tarce (K).
Gotujemy jeszcze jakieś 5 – 10 min. Dodajemy odrobinę kurkumy lub wrzątku (G). Tej potrawy prawie nie trzeba dosładzać. Słodycz owoców jest wystarczająca. Ewentualnie można posłodzić miodem na talerzu.