Pasta warzywna z dynią i słonecznikiem

G – na patelnię wlewamy woda 1- 2 łyżki
Sł – olej 1-2 łyżki,
O – dodajemy 1 posiekaną drobno cebulkę
Sł – 1 marchew i 1 pietruszkę korzeń i niewielki kawałek dyni starte na gruby wiór
O – doprawiamy sporo kolendry mielonej, odrobinę białego pieprzu
Sn – sól do smaku – np. 3 duże szczypty
K – wpuszczamy kilka kropli cytryny i pół puszki lub słoika (najlepiej własnej roboty pomidorów – przecieru pomidorowego, może być też sok pomidorowy
G – szczyptę kurkumy i cząbru
Sł – dodajemy garść ziaren słonecznika i dusimy pod przykryciem ok. 20 minut

Przekładamy do naczynia w którym zmiksujemy pastę i będziemy ją przechowywać, następnie doprowadzamy blenderem do stanu pasty, można jeszcze doprawić nieco ulubionymi naturalnymi ziołami i solą do smaku.