Pasztet z soczewicy czerwonej

 Gotujemy 1 szklankę soczewicy w 2 szklankach wody do miękkości.

W tym czasie na patelni dusimy:
Sł – rozpuszczamy 2 łyżki masła klarowanego lub oliwę z oliwek, dodajemy
O – 1 posiekaną cebulkę, gdy się poddusi i przejdzie do smaku słodkiego dodajemy
Sł – starte na gruby wiór na tarce 3 średniej wielkości marchewki, nieco słodkiej papryki, kminku mielonego
O – 1/2 selera również startego na tarce, nieco białego pieprzu oraz kawałek startego na tarce świeżego korzenia imbiru
Sn – soli do smaku, ok. 1 łyżeczki i zdejmujemy patelnię z ognia, łączymy warzywa z ugotowaną soczewicą, dodajemy
K – 1 łyżkę ketchupu ekologicznego np. Rapunzel, nieco soku z cytryny lub octu winnego naturalnego
G – 1/3 łyżeczki kurkumy

następnie masę łączymy dodając i delikatnie mieszając
sł – ok. 3 jajka (może być z 7 – 9 przepiórczych)

Całość wlewamy do naczynia żaroodpornego uprzednio wysmarowanego masłem i obsypanego bułką tartą lub mąką razową czy otrębami. Wierzch można posypać sezamem.

Piec w piekarniku 35-40 min, temp. 180 stopni.