Pieczenie chleba na zakwasie

CHLEB Z UŻYCIEM ZAKWASU „PRZECHODNIEGO” (o który należy poprosić kogoś kto piecze chleb – taki zakwas ma w sobie dużo miłości :-)

– 1 kg mąki orkiszowej chlebowej lub mieszanej, np. połowa oczyszczonej a połowa pełnej:
(można również mieszać orkisz + żytnia 1:1 (ale wtedy jest bardziej wilgotny i „cięższy” czy pszenna ekologiczna + żytnia 1:1, orkiszowa + owsiana 2:1)
– 4,5 szkl. ciepłej przegotowanej wody (ciasto ma być gęste)
– po 1/2 – 1 szkl. słonecznika, pestek dyni, siemienia lnianego oraz otrąb lub innych płatków,

UWAGA! może być mniej ziarenek – im ich więcej tym chleb jest bardziej śluzotwórczy i dość ciężkostrawny

wymieszać wszystko, dodać ok. 2 – 3 łyżeczki soli i na końcu wmieszać zakwas
Zostawić na 9 – 12 h,

PAMIĘTAĆ by odebrać nową porcję zakwasu!
Piec ok. 1 – 1,20 godz. w 180 st. Ciasto najlepiej włożyć do jeszcze zimnego piekarnika – wtedy w trakcie wzrostu temp. ono samo jeszcze wyrasta.

Ciasta starcza na dwie keksówki.

INNE UWAGI
– taki chleb najlepiej zakwaszać w ciągu dnia, by wieczorem go upiec
– taki chleb spożywamy dopiero po ok. 12 godzinach od upieczenia
– taki chleb zawiera naturalne drożdże, które wspierają naturalną mikroflorę jelit,
– taki chleb jest dobry nawet po kilku dniach przechowywania
– najlepszy sposób przechowywania to zawinąć w lnianą ścierkę i trzymać w kamiennym garnku
– każdy kto przychodzi na moje warsztaty gotowania otrzymuje zakwas :-)
– dzielę się zakwasem również z innymi:-)