Pierniczki nadziewane suszonymi śliwkami

Pierniczki są znakomitą propozycją na przedświąteczne wypieki. Zawierają aromatyczne przyprawy cynamon, kardamon, goździki, imbir, ziele angielskie, gałkę muszkatołową, kolendrę i kminek.

Składniki:

Składniki suche

  • 1 i 1/3 szklanki mąki orkiszowej typ 550 (200 g)
  • szklanka mąki orkiszowej typ 1850 (150 g)
  • 3 łyżeczki otrębów żytnich (12 g)
  • szczypta soli
  • łyżeczka sody oczyszczonej (4 g)
  • 2 łyżki cukru trzcinowego (28 g)
  • łyżeczka mielonego cynamonu (4 g)
  • 1/2   łyżeczki mielonego imbiru (2 g)
  • 1/2   łyżeczki gałki muszkatołowej (2 g)
  • 1/2  łyżeczki mielonych goździków (2 g)
  • 1/3  łyżeczki mielonego kardamonu (1 g)
  • 1/3  łyżeczki mielonego ziela angielskiego (1 g)
  • 1/3  łyżeczki mielonej kolendry (1 g)
  • szczypta mielonego kminku

Składniki mokre

  • łyżka melasy z karobu (15 g)
  • jajo
  • napój roślinny np. orkiszowo-migdałowy (80 ml do ciasta i 30 ml do smarowania pierniczków)
  • 2 i 1/2 łyżeczki masła klarowanego (20 g)
  • 3 łyżki miodu do ciasta i 1 łyżeczka do smarowania pierniczków (75 g do ciasta i 12g do smarowania pierniczków)
  • łyżeczka drobno pokrojonej suszonej skórki pomarańczowej (9 g)

Pozostałe składniki

  • suszone śliwki niesiarkowane (200 g)

Przygotowanie:

Do miski wsypać przesianą mąkę orkiszową, otręby żytnie, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, szczyptę soli, cukier, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową, goździki, kardamon, ziele angielskie, kolendrę, kminek i skórkę pomarańczową. W małym garnku rozpuścić masło z miodem, wymieszać, a następnie odstawić do przestygnięcia. Napój roślinny wymieszać z jajem. Do drugiej miski wlać zimne masło z miodem, napój roślinny z jajem, melasę z karobu. Wymieszać składniki suche z mokrymi, wyrobić ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodać odrobinę mąki orkiszowej. Po wyrobieniu ciasta rozwałkować je i wykrajać krążki. Na krążek ciasta ułożyć śliwkę suszoną, formować kulę tak, aby śliwka nie wystawała na zewnątrz spoza ciasta. Uformowane kule układać na blaszce wyłożonej papierem, posmarować napojem roślinnym wymieszanym z dodatkiem miodu przy użyciu silikonowego pędzelka lub łyżeczki i piec około 20 min. w temp. 175˚C. Po pieczeniu pierniczki powtórnie wysmarować przy użyciu pędzelka lub łyżeczki napojem roślinnym wymieszanym z miodem.

Autor: Anna Żywica