Pierogi orkiszowe z kaszą gryczaną i szpinakiem

Ciasto:

K – wysypać na stolnicę 3 szklanki mąki orkiszowej razowej, w postaci górki, w której robimy zagłębienie, do którego dolewamy
G – 1 szklankę wrzątku i zagarniamy nożem, gdy wszystko przestygnie, wyrabiamy ciasto, tak długo aż będzie sprężyste

Farsz:

Gotujemy kaszę gryczaną niepaloną w taki sposób, aby była dość klejąca z odrobiną soli:
G – do 2,5 szkl. wrzątku wsypujemy 1 szkl. kaszy gryczanej, dodajemy ciut
Sł – oliwy
O – szczyptę kardamonu
Sn – 1/2 łyżeczki soli

Na patelni podduszamy szpinak:
G – na patelnię z odrobiną gorącej wody, dodajemy
Sł – 2 łyżki oliwy lub oleju ryżowego
Sł – dodajemy liście szpinaku ok. 250 g (opłukane i osączone, mogą być w całości lub posiekane)
O – dodajemy łyżeczkę lubczyku
O – nieco kolendry mielonej
Sn – i solimy ciut do smaku
K – wpuszczamy kilka kropli cytryny
G – i dodajemy kaszę gryczaną

Wszystkie składniki mieszamy dokładnie i dusimy jakieś 15 minut pod przykryciem. Farsz musi być klejący, więc jeśli uważamy że jest zbyt sypki to podlewamy nieco wrzątkiem. Gdy ostygnie nadzienie gotowe – wkładamy je do pierogów – należy jak najcieniej rozwałkować ciasto i wykrywać najlepiej duże pierogi. Podawać z odrobiną masła.