Pierogi orkiszowe z pasternakiem

Składniki:

Ciasto
500 g mąki orkiszowej typ 550 + typ 1850
1 jajo
pół łyżeczki soli (2g)
około szklanki przegotowanej wody
1 łyżeczka masła

Nadzienie
0,5 kg pasternaku
2 łyżeczki cząbru
sól, pieprz
łyżeczka masła
0,5 litra wody lub bulionu

Przygotowanie:

Mąkę przesiać na stolnicę, następnie dodać sól, masło lub olej oraz jajo. Stopniowo dodając ciepłą wodę wyrabiać ciasto, zagarniając mąkę. Ciasto wyrabiać do momentu, aż będzie miękkie i elastyczne. Przygotowanie ciasto przykryć ściereczką. Nastawić wodę w garnku na gotowanie, posolić.
Pasternak obrać, pokroić w plastry, gotować w wodzie lub bulionie przez 10-15 min. Ugotowany pasternak odcedzić i zblendować z masłem na gładką masę. Doprawić cząbrem, solą i pieprzem. Przygotowane ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować, a następnie wykrajać kółka napełnić farszem. Pierogi gotować przez około 3 minuty, do miękkości.