Sekrety azjatyckiego piękna.

Chinki są znane na całym świecie z nieskazitelnej skóry i zawsze młodej cery. To dzięki stosowaniu prostych sekretów, które są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Używają produktów, które większość z nas ma w swoich domach, a wykorzystane w celach kosmetycznych pozwolą nadać skórze naturalny blask, zapobiec zmarszczkom i innym objawom starzenia się skóry.

Jeżeli chcesz mieć piękną, zdrową i promienną cerę bez konieczności korzystania z drogich kosmetyków, czy zabiegów, to zapoznaj się z tymi produktami!

 

 

GRZYBY SHITAKE

Shitake chronią integralność struktury włókien podporowych skóry, pomagają przywrócić skórze jędrność i gęstość. Natomiast ekstrakt z grzybów nie tylko pobudza komórki do pracy, ale także bierze udział w procesach naprawczych: aktywizuje komórki obronne skóry, stymuluje tworzenie się kolagenu oraz zapobiega powstawaniu tzw. wolnych rodników.

JAGODY GOJI

Jagody goji są magazynem przeciwutleniaczy, aminokwasów, minerałów i witamin, które czynią skórę jasną i zdrową. Zawierają beta karoten, który korzystnie wpływa na stan skóry. Owoce goji można dorzucać do owsianki bądź też stosowanych naparów ziołowych. Po wypiciu herbaty jagody można zjeść.

DAKTYLE DA ZAO

Owoce Da Zao należą do produktów tonizujących Qi, wzmacniają Qi śledziony, żołądka i uspokajają umysł. Odżywiają krew. Pomagają przy symptomach niedoboru Qi śledziony. Łagodzą i harmonizują działanie innych ziół. Można stosować je do słodkich zup ryżowych a także do rosołów i kompotów.

ZUPY MOCY

W dawnych Chinach dobry kucharz miał rozległą wiedzę medyczną, a na cesarskich dworach był jedną z ważniejszych osobistości. Jego wiedza miała kluczowy wpływ na długowieczność dynastii. Sztuka gotowania Zupy Mocy była więc bardzo istotna.
Zupa Mocy jest to wywar mięsno-warzywny, bądź też warzywny gotowany przez kilkanaście godzin lub nawet dni, który pozwala utrzymać fantastyczne zdrowie i równowagę. W rzeczy samej chodzi jednak o sam płyn, czyli wywar przygotowywany przez wiele godzin. Chińczycy potrafili gotować zupę mocy nawet przez 28 dni!

KOMPOTY

Kompoty powinny być naszym życiowym przyjacielem. Bez wody byłoby ciężko przetrwać choć jeden dzień. Prawidłowe nawadnianie organizmu powoduje nawilżanie skóry od wewnątrz, co wpływa korzystnie na gładkość cery.

MIĘTA

Mięta nałożona bezpośrednio na twarz, może natychmiast rozjaśnić cerę. Wystarczy zmielić liście na gęstą papkę, którą można zastosować na twarzy. Można również użyć mięty z ogórkiem i miodem do przygotowania maseczki tonizującej!

RYŻ

Chinki od wieków stosują mleko ryżowe w celu stonizowania skóry twarzy. Aby uzyskać mleko ryżowe wystarczy namoczyć ryż w wodzie, aż woda stanie się mleczno-biała, a następnie zanurzyć w niej wacik i masować twarz przez 2-3 minuty. Tak przygotowaną miksturę można przechowywać w lodówce przez 3 do 4 dni.

SERDECZNIK POSPOLITY

Jedyną kobietą-władcą w historii Chin była cesarzowa Wu, która była znana ze swej młodzieńczej skóry nawet w wieku 80 lat! Podobno każdego dnia, trzy razy dziennie, stosowała maseczkę, aby zachować skórę pełną blasku. Ta maseczka była zrobiona z fasoli mung, wyciągu z zielonej herbaty i zioła o nazwie serdecznik pospolity.

Jednak nie zapominajcie o naturalnym odżywianiu, ponieważ różnorodna dieta, bogata w korzystne składniki odżywcze może nadać skórze naturalny blask nie tylko od zewnątrz, ale również od wewnątrz ;)