Przygotuj się na ZIMĘ.

Lubicie piątki? Pewnie tak! Kto nie lubi. Jest to czas spotkań z przyjaciółmi i zwolnienia tempa. Ten dzień powinniśmy przeznaczyć na przyjemności, rozpieszczanie siebie i bliskich. Tak więc z przyjemnością zapraszamy po garść wiedzy w nowym artykule.

Natomiast jakbym Wam zadała pytanie: Czy lubicie zimę? Pewnie odpowiedzielibyście chóralnie NIE! Za chwilę dowiedzie się jak przygotować się na nadchodzącą zimę, tę pełną śniegu i mrozu, aby później już tylko podziwiać jej uroki.

Idealna na czas jesienno–zimowy, gdy za oknem robi się  zimno i  trzeba się wzmocnić oraz rozgrzać od wewnątrz jest zupa mocy. Polecana jest szczególnie osobom wychłodzonym i osłabionym. Dodatkowo, gdy dodamy do niej jagody goji oraz daktyle Da Zao otrzyma ona dodatkową moc - wzmocni naszą krew. To jest dopiero power zupa. Niech za faktem tym stoi, że w Chinach zupa ta podawana jest każdej kobiecie jako pierwszy napój po porodzie, aby jak najszybciej uzupełnić Qi i Krew.

Szczególne działanie rosołu z kury polega na tym, że uzupełnia on Jing Nerek, a ponieważ zima w kalendarzu chińskim jest porą, w której występuje największa aktywność nerek zatroszczmy się o nie w tym czasie. Zimą nerki dostają optymalną ilość energii uzdrawiającej, jednak szkodzi im zbyt wiele zimna. Stają się one wtedy bardziej skurczone, przez co przepływ odpowiedniej ilości krwi, energii i płynów jest utrudniony. Warto zimą wprowadzić do diety produkty uzdrawiające nerki jak np. różne odmiany fasoli, a szczególnie adzuki, mung oraz czarnej i zielonej soczewicy.

Ponadto na Wschodzie uważa się, że wszystkie wrodzone zdolności zmagazynowane są w nerkach. Czekają na właściwy moment, aby się ujawnić. Pomagają nam zatem realizować nasz potencjał. Zatem zimą pomyśl ciepło o swoim organizmie, a w szczególności o nerkach ;)