Sałata z ziarnami orkiszu

Przygotowujemy szklankę ziaren orkiszu, uprzednio je porządnie wypłukując w zimnej wodzie i oddzielając łuski ziaren, które należy wyrzucić. Tak wypłukane ziarno wrzucamy do garnka z wrzącą wodą ok. 1,5l i gotujemy przez ok. 20-25 minut od zagotowania, następnie odstawiamy z ognia i pozostawiamy pod przykryciem, aby doszły przez kolejne 20 minut. Przecedzamy.

Sos winegret: Olej z pestek winogron 1/3 szklanki, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, 1/3 łyżeczki soli, 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego i garść siekanego koperku oraz nieco szczypiorku.

Przygotowujemy zieloną sałatę (najlepiej lodową, Hildegarda nie poleca masłowej), myjemy liście, kruszymy do miski, dodajemy ziarno orkiszu i zalewamy sosem winegret. Wymieszać sałatę i już po 5 minutach jest gotowa do spożycia.