Smaki produktów, smaki pożywienia, smaki posiłków - dlaczego bardziej lubimy wybrany smak

 
Już od najmłodszych lat obserwujemy zapotrzebowanie na ulubione smaki i w ten sposób możemy zastanawiać się, dlaczego nasze dziecko czy my już jako osoby dorosłe nie możemy przestać jeść jakiś konkretnych produktów o konkretnym smaku.

I tak na przykład smak słodki króluje wśród ulubionych.
Dlaczego tak się dzieje?
To proste!

Smak słodki jest podstawowym smakiem w odżywianiu człowieka. 
Maleńkie dziecko rozpoczyna swoją przygodę ze smakowaniem, ponieważ pije mleko matki, które ma smak słodki.
Jeśli jednak mama się źle odżywia i używa skrajnych smaków ostrych lub gorzkich, dziecko może reagować niechęcią na mamy mleko albo reakcjami zdrowotnymi ze strony układu pokarmowego.
Dlatego dieta mamy musi być zbilansowana i najczęściej opiera się na świeżych słodkawych warzywach, pewnej niewielkiej ilości dobrego delikatnego słodkawego mięsa i nie powinna zawierać śmieciowego jedzenia.
Ale wracając do ulubionych smaków. Właśnie ten aspekt przywiązania już od pierwszych chwil życia do odżywczego smaku słodkiego determinuje rozwój zainteresowania tym smakiem.
Chodzi jednak o zrównoważony smak słodki, a my często borykamy się ze zbyt wielkim zainteresowaniem słodyczami czy też dobrze  dosłodzonymi napojami.
Musimy rozumieć, że smak słodki jest najważniejszym smakiem w odżywianiu człowieka.
Jest to smak, który:
- odżywia energię (nieraz odczuliśmy spadek sił i energii, która zapędza nas do zrealizowania potrzeby zjedzenia przysłowiowego batonika o bardzo słodkim smaku by podnieść cukier i mieć chwilowo więcej siły)
- przyczynia się do budowania krwi (na przykład słodkie daktyle mają właściwości poprawiania jakości krwi i podnoszenia poziomu hemoglobiny)
- działa relaksująco i odprężająco pomagając nam uspokajać napięcie, dlatego tak chętnie zasiadamy do przysłowiowej kawki z deserem czy małym co nieco.

Dlatego jeśli uzależniłaś/łeś się od smaku słodkiego i cukru, to zacznij zwracać uwagę, aby:
- w Twoim pożywieniu pojawiły się słodkie, naturalnie produkty takie jak owsianki czy jaglanki przyrządzane na słodko z owocami, 
- wykorzystać smak słodki w daniach obiadowych np. kasza jaglana ze słodkimi warzywami jak cukinia, marchew czy papryka, przyprawiona delikatnie,
- gotować kompoty z owoców sezonowych z dodatkiem suszonych owoców bez cukru
- zacząć od zmiany cukru, od razu najlepiej na erytrol, ksylitol (jeśli tolerujesz - musisz sprawdzić) lub stewię,  
- spożywać zupy na bazie słodkich mięs tj. wołowiny, cielęciny, indyka czyli rosoły, zupy gulaszowe, albo wege - zupy warzywne z warzyw słodkich jak dynia, bataty, marchew czy buraki.

Z czasem poczujesz zmianę zainteresowania smakiem słodkim prawdziwym,
a organizm Ci podziękuje poprawą samopoczucia. 

Bardzo wspierająca w tej drodze jest nauka gotowania w Kuchni Pięciu Przemian. Koniecznie zainteresuj się ta metodą, ona otworzy Twój żołądek na wspaniałe zdrowe jedzenie i oczy na mądrość życiową płynącą z rozumienia przyrody. 
 
Już 17 września zapraszamy na warsztaty kuchni 5 przemian - Jesień budujemy odporność!
To wyjątkowa okazja, aby poznać:
·       niezwykły sposób gotowania, który będzie wspierał zdrowie i witalność,
·       działanie 5 smaków i ich odziaływanie na organizm człowieka
·       potrawy, które warto przygotowywać w okresie jesiennym, aby wspierały odporność a przy okazji były smaczne
·       podstawową teorię medycyny chińskiej Yin i Yang
·       korzyści płynące z odżywiania zgodnego z porami roku.
Miejsce: Centrum Naturalnego Odżywiania i Terapii Orkiszowe Pola, ul. Strzeszyńska 76 w Poznaniu
Prowadząca: Terapeutka TCM, Akupunkturzystka oraz stosująca od lat Kuchnię 5 Przemian - Magdalena Lubiewska
!!Liczba miejsc ograniczona!!

Zapisz się już dziśTU