Tarta z gruszkami wg 5 Przemian

K – do 2 szklanek mąki orkiszowej pełnoziarnistej
G – z odrobiną kurkumy
dodawać uprzednio wymieszane
Sł – 1/4 szkl. słodu ryżowego lub innego wymieszać z
Sł – 1/2 szkl. oleju z pestek winogron lub ryżowego

Zagnieść ciasto i lekko schłodzić
Potem wysmarować olejem blaszkę okrągłą i wyłożyć nią ciasto łącznie z brzegami.
Piec ok. 15 min – podpiec

ok. 5-6 gruszek obrać, wydrążyć, pokroić w półksiężyce. Na patelni rozgrzać 2 łyżki słodu ryżowego lub innego, wrzucić gruszki, dodać nieco świeżego imbiru startego na tarce., szczyptunię soli, dusić pod przykryciem jakieś 20 min… puści nieco soku.

dodać rozbełtane w wodzie 2 łyżeczki kuzu
(powstaje taki kisiel jakby – sos w gruszkach się zagęszcza.) Jeśli nie ma kuzu można użyć mąki ziemniaczanej lub tapioki. Taka masę wylać na tartę i piec kolejne 20 min. Można posypać płatkami migdałów.