WARSZTAT: Wiosna w Kuchni 5 Przemian - odpręż się!
Data i czas:
14 kwietnia 2018 (sobota)
godz. 10:00-15:00
Miejsce: Orkiszowe Pola ul. Strzeszyńska 76, Poznań
Zapraszam na kolejny warsztat z cyklu Cztery Pory Roku.
Wiosna, to według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej szczególny czas aktywności wątroby, bardzo ważnego w naszym organizmie narządu. Dietetyka uwzględniająca odżywianie wg pór roku zwraca uwagę na jej oczyszczanie i wzmacnianie. Dobre odżywianie uwzględniające post może szczególnie wesprzeć działania na rzecz własnego zdrowia i zapewnić siły organizmowi na długi czas.
Zatem po długiej i mroźnej zimie, kiedy jadaliśmy większe ilości mięsa czy też produkty o wysokiej sile odżywczej, nadszedł czas na ciemnozielone warzywa, lekkostrawne dania, które pomogą nam zrzucić zbędne kilogramy oraz pozbyć się z organizmu nadmiaru toksyn. Na warsztacie pokażemy jak z prostych składników zrobić efektowne i pyszne dania. Zdradzimy tajniki zdrowej i w pełni zbilansowanej diety roślinnej. Przedstawimy proste wegetariańskie przepisy dla każdego! Bez ściemy i bez mięsa, za to z praktycznymi poradami.
Poza tym porozmawiamy chwilę o Krwi, którą medycyna chińska postrzega jako najważniejsze źródło energii życiowej dla kobiet. Jej ilość oraz jakość decydują o długości całego życia, a także o młodym wyglądzie. Najważniejszym zadaniem krwi jest odżywianie i nawilżanie ciała, zwłaszcza oczu, skóry, włosów, mięśni i ścięgien. Niedobór krwi często przejawia się nie tylko jako osłabienie fizyczne, ale również umysłowe, takie jak rozdrażnienie, zapominanie oraz bezsenność.
Na warsztacie przygotujemy m.in.:
- Wiosenną sałatkę z radicchio, tofu i awocado
- Pastę z fasoli mung
- Wiosenną zupę z botwinki
- Zielone placuszki z aromatycznymi ziołami
- Gulasz jarzynowy z kiełkami fasoli mung
- Zupę z pokrzywy
Dołącz do wydarzenia na naszym Facebooku ;)
Dodaj wydarzenie do swojego kalendarza Google ;)
Prowadzący: Magdalena Lubiewska - absolwentka UAM, Podyplomowych Studiów Dietetyki i Planowania Żywienia na UP w Poznaniu, Dietetyki Profilaktycznej i Leczniczej wg TCM, uczestniczka licznych kursów i konferencji, dotyczących wpływu żywności na nasze zdrowie, zainteresowana dietetyką komplementarną, łączącą tradycje wschodnie z zachodnimi, wolontariusz Akademii Walki z Rakiem w Poznaniu, zaangażowana w szerzenie wiedzy na temat wpływu żywienia na profilaktykę chorób onkologicznych, a przede wszystkim kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych wśród dzieci i dorosłych. Od lat z zamiłowania stosująca Kuchnię Pięciu Przemian.
Liczba uczestników:
maksymalnie 15
Co zapewniamy:
- wszystkie potrzebne produkty
- skrypty z przepisami
- smaczne jedzenie
- miłą, domową atmosferę
- możliwość dokonania zakupów - ekosklep na miejscu
- dla wszystkich uczestników warsztatów zniżka w wysokości 3% na artykuły w naszym sklepie w dniu warsztatu
Cena: 170 zł
Przy zapisie liczy się kolejność zgłoszeń potwierdzonych wpłatą najpóźniej na 10 dni przed zajęciami:
Alior Bank
Nr konta: 17 2490 0005 0000 4600 2258 5309
Dorota Łapa
Ul. Boya - Żeleńskiego 18
60-461 Poznań
Fakturę wystawiamy w ciągu 7 dni od wydarzenia na mailową prośbę uczestnika.
Organizator w przypadku nie zebrania minimalnej ilości osób na wydarzenie zastrzega sobie możliwość jego odwołania.
ZOBACZ RÓWNIEŻ POZOSTAŁE WYDARZENIA Z TEGO CYKLU
Zostań mistrzynią Kuchni Pięciu Przemian – poznaj tajniki gotowania według Pięciu Przemian oraz korzyści jakie to ze sobą niesie. Zauważ różnice między porami roku, dostosuj do nich swoje odżywianie i zachowaj zdrowie przez cały rok.
- 17.03 g. 10:00 Warsztat: Wielkanoc w Kuchni 5 Przemian.
- 14.04 g. 10:00 Warsztat: Wiosna w Kuchni 5 Przemian – odpręż się.
- 12.05 g. 10:00 Warsztat: Odżywianie dzieci wg Kuchni 5 Przemian.
- 26.05 g. 10:00 Warsztat: Lato w Kuchni 5 Przemian – działaj.