WEBINAR: Hashimoto - choruje nie tylko tarczyca, ale cały organizm.

„Choroby cywilizacyjne są wyrazem reakcji adaptacyjnej organizmu na niedobór lub nadmiar określonych substancji biologicznie czynnych poza granice samoregulacji procesów biologicznych (homeostaza). Źródłem tych substancji biologicznie czynnych jest środowisko, które albo w sposób naturalny pozbawione jest określonych ich grup, albo też za ich brak odpowiedzialny jest sam człowiek niszczący biosferę czy też - równolegle - pozbawiający żywność w procesach technologicznych tych właśnie składników. Z kolei w środowisku, zwykle już wyłącznie z winy człowieka, znajdują się liczne grupy substancji szkodliwych dla zdrowia... Adaptacja poza granicę homeostazy może dotyczyć całego zespołu mechanizmów enzymatycznych, co daje w efekcie wydatne obniżenie tzw. bariery immunologicznej..." - prof. Julian Aleksandrowicz - „U progu medycyny jutra”

Coraz częściej spotykamy się z sytuacjami, w których organizm zaczyna atakować sam siebie. Przyjmuje się, że przyczyną chorób z autoagresji są zaburzenia funkcjonowania systemu odpornościowego, który nie rozpoznaje w prawidłowy sposób własnych składników organizmu, traktuje je jako obce i niszczy. Choroba może objąć pojedyncze komórki, tkanki, narząd lub cały organizm.

Jaką dietę zatem stosować w chorobie Hashimoto? Leczyć nadczynność, niedoczynność a może układ odpornościowy? Pojawienie się choroby powinno być impulsem do zrewidowania nawyków żywieniowych i przyzwyczajeń. Od czego zacząć? Co jest najważniejsze?

 

PRELEGENTKA

Magdalena Lubiewska - absolwentka UAM, Podyplomowych Studiów Dietetyki i Planowania Żywienia na UP w Poznaniu, Dietetyki Profilaktycznej i Leczniczej wg TCM, uczestniczka licznych kursów i konferencji dotyczących wpływu żywności na nasze zdrowie, zainteresowana dietetyką komplementarną, łączącą tradycje wschodnie z zachodnimi, wolontariusz Akademii Walki z Rakiem w Poznaniu, zaangażowana w szerzenie wiedzy na temat wpływu żywienia na profilaktykę chorób onkologicznych, a przede wszystkim kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych wśród dzieci i dorosłych. Od lat z zamiłowania stosująca Kuchnię Pięciu Przemian.