WEBINAR: Termiczna natura pokarmów i ludzi.

„Każdy produkt spożywczy możemy opisać pod względem smaku oraz termiki, która określa jak dana potrawa wpłynie na nasz organizm. Może być neutralna termicznie, ale również może nas rozgrzać lub ochłodzić. Znajomość tych informacji pozwala na komponowanie zrównoważonych posiłków idealnie dopasowanych do zapotrzebowania naszego ciała.

Osoby z natury wychłodzone będą potrzebowały produktów ogrzewających, które poruszą ich wewnętrzną energię i pomogą w uniknięciu zimnych stóp i dłoni. Do takich produktów zaliczyć można kaszę gryczaną, orkisz oraz owies. Natomiast osobom masywnym, z zaczerwienioną twarzą zdecydowanie bardziej służyć będą potrawy ochładzające, do których możemy zaliczyć wszelkie sałaty, jęczmień oraz żyto.

Zapoznaj się z działaniem poszczególnych smaków, ich kierunkami oraz wpływem na organizm. Dowiedz się jak stworzyć prawidłową dietę wspierającą leczenie człowieka. 

 

PRELEGENTKA

Dorota Łapa - założycielka Centrum Naturalnego Odżywiania Orkiszowe Pola w Poznaniu. Absolwentka Kierunku Fizjologia Żywienia Człowieka, Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu oraz Dietetyki Tradycyjnej Medycyny Chińskiej w Instytucie Avicenny z Francji. Z zawodu jest dietetykiem i pielęgniarką oraz zajmuje się aktywną promocją zdrowia i zdrowego stylu życia poprzez liczne działania edukacyjne. Od lat kształci się w najróżniejszych kierunkach związanych z dietetyką i medycyną naturalną, m.in. w ziołolecznictwie, TCM, medycynie św. Hildegardy, teoriach dotyczących diagnostyki alergii i nietolerancji pokarmowej.