WARSZTAT: Świąteczne pierniczki dla Małych i Dużych - ODWOŁANY
Święta Bożego Narodzenia tuż, tuż! Zapach cynamonu, goździków, pomarańczy... ale przede wszystkim pierników jest nieodłącznym atrybutem tego czasu. Dużą satysfakcję dają własnoręcznie wykonane pierniczki, pięknie ozdobione - każdy jest niepowtarzalny i może zawisnąć na choince.
Zapraszamy dzieci i rodziców na "trening" przedświątecznego pieczenia! Przygotujemy wspólnie ciasto na bazie zdrowych składników. Zapewniamy, że będzie słodko i smacznie.
DLACZEGO WARTO GOTOWAĆ Z DZIEĆMI?
Kuchnia to, mimo potencjalnych zagrożeń, takich jak wrzątek, nagrzany piekarnik, rozlana woda, idealne miejsce do fantastycznej zabawy rodziców z dziećmi. To strefa, w której dziecko może się uczyć samodzielności, obowiązkowości, odpowiedzialności i wielu innych pożytecznych umiejętności i postaw. To wreszcie miejsce, w którym możemy – jakby przy okazji – pielęgnować i rozwijać więź z naszymi dziećmi. Nie zapominajmy, że jest to przede wszystkim doskonała okazja do zapoznania najmłodszych z prawidłowym odżywianiem. Warto zadbać o to, by miejsce przygotowywania posiłków i sam ten proces kojarzył się dziecku z czymś miłym, a gotowanie nie było obowiązkiem, lecz przyjemnością.
KORZYŚCI Z UDZIAŁU W WARSZTACIE
- Zapoznasz swoje pociechy z zasadami prawidłowego żywienia
- Spędzisz aktywnie czas ze swoją rodziną
- Nauczysz dzieci wielu pożytecznych umiejętności
- Będziesz się dobrze bawić
- Poznasz wiele smacznych przepisów, które będziesz mogła wykorzystać w codziennym życiu
- Zdobędziesz inspirację do zmiany stylu odżywiania
- ...i wiele innych!
DLACZEGO NIE MOŻE CIĘ ZABRAKNĄĆ?
Skorzystaj z możliwości świetnej zabawy połączonej z wieloma walorami edukacyjnymi bez konieczności sprzątania własnej kuchni ;)
PRELEGENTKA
Dominika Nitschke-Michalak - dietetyk, technolog żywności. Absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu – Technologia Żywności i Żywienie Człowieka, ukończyła studia podyplomowe na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu w zakresie Dietetyki i Poradnictwa Żywieniowego, a także kurs Dietetyki Profilaktycznej i Leczniczej według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej. Czynnie uczestniczy i moderuje kampanie ZdrowyPrzedszkolak.org i ZdrowyUczeń.org, rozszerzając i promując zalety diety naturalnej. Na co dzień mama trójki dzieci, często bywa w kuchni, gotuje z dziećmi i dla dzieci, rodziny i przyjaciół. Jej ideą przewodnią jest czerpanie przyjemności z jedzenia, które odżywia, wzmacnia i daje energię.