Wiosenne sałatki.

Witamy serdecznie,

czy macie już ochotę na zjadanie czegoś lekkiego i odświeżającego? Wiosenne sałatki, zielone, kolorowe, komponowane ze świeżych warzyw i polewane dobrej jakości olejem, wzbogacane produktami o wysokiej wartości odżywczej, jak pestki i nasiona, warzywa strączkowe czy fermentowane produkty sojowe jak tofu czy tempeh. To wspaniałe pożywienie dla wątroby - lekkie i oczyszczające. Niskokaloryczne i w dobrym połączeniu dla trawienia. Takie sałatki coraz częściej będą pojawiały się na naszych stołach.

Jeszcze do niedawna używaliśmy gotowych sosów przyprawowych znanej firmy produkcyjnej dodającej glutaminian sodu. Wtedy to uwielbialiśmy - podkręcone smaki... hmmm... ale dziś, gdy znamy tak wiele warzyw, dodatków, gdy poznaliśmy smak i wartość tofu oraz niezwykły smak prażonych ziaren, sałatki możemy przygotować ze wszystkiego używając naturalnych ziół przyprawowych.

By skomponować dobrą sałatkę wystarczy wziąć 2, 3 warzywa np. cykorię lub seler naciowy, czy długo blanszowany brokuł i zielonego ogórka, czasem pomidora (ale niewiele), do tego jakieś prażone pestki słonecznika lub dyni czy sezamu, a następnie tofu czy też dobrej jakości kozi ser typu feta, posypać to ziołami - takimi jakie lubimy najbardziej i skropić oliwą z oliwek, która musi być dobrej jakości.

Odżywcza, pyszna i lekka. Niskokaloryczna i pasująca we wszelakich dietach odchudzających. Najlepsza na coraz dłuższe i coraz cieplejsze wieczory. Życzymy powodzenia w komponowaniu sałatek i serdecznie zapraszamy do współuczestnictwa w naszym Orkiszowym życiu.

Pozdrawiamy

Zespół Orkiszowych Pól