Zima, Nerki i Owsianka.

W Kalendarzu chińskim już 7/8 listopada uważa się za początek zimy. Ten czas zachęcał, by szczególniej zadbać o zimowy narząd wewnętrzny naszego ciała – nerki. W nerkach zdeponowana jest esencja przedurodzeniowa zwana Jing, to też siła życiowa i źródło Qi – czyli tej energii, która daje nam chęć i radość życia, tej która odpowiada za odporność. Nerki są również źródłem ciepła – mieszkają w Dolnym Ogrzewaczu i przechowują odpowiednio: nerka prawa – ogrzewającą energię Yang oraz nerka lewa – substancjonalną energię Yin. Dbałość o nerki, które w ciele reprezentują element wody, staje się źródłem wszystkiego co potrzebne by zachować zdrowie i długowieczność.

Gdy popatrzymy na czas zimy, to próbujemy odczytać sugestie przyrody. Krótkie dni,  zimno zachęcające do gromadzenia energii, okrywania się kocem, zaczytywania w książkach, rezygnacji z nadmiernej aktywności fizycznej, pilnowania by nie pracować w nadmiarze. A to wszystko, ze względu na to, że naturalnie w tym czasie świat w pewien sposób zamiera, wprawia się w bezruch. A człowiek wraz z nim.

W tym czasie należy zapewnić sobie odpowiednią ilość snu i ciepłe pożywienie. Dużo spokoju i ciszy. W związku z zapotrzebowaniem na ciepło wewnętrzne w tym czasie płynące z pożywienia, warto zrozumieć dlaczego akurat płatki owsiane i rosoły mocy stają się codziennym rytuałem naszego menu.

Owsianka gotowana na wiele sposobów, podawana jest na śniadanie w wielu domach. Niegdyś, kiedy jeszcze mleczarze, pobrzękując butelkami mleka, podstawiali nam je o poranku pod drzwi, płatki owsiane gotowało się na mleku wysokiej jakości. Z biegiem lat i szybkości życia oraz przybywania coraz to "pyszniejszych propozycji" na śniadania; jak płatki z zimnym jogurtem, Müsli zalewane zimnym mlekiem czy też bułka z szynką, wyparły z naszych domów ciepłe poranne danie.

Mądrość ludowa była zawsze oparta na pewnym intuicyjnym rozumieniu potrzeb organizmu. Czy zatraciliśmy tę mądrość?

Na szczęście w zimnych miesiącach u wielu ludzi budzi się ona na nowo. Poranne wzmocnienie ciepłym posiłkiem ogrzewa całe ciało i przygotowuje żołądek na całodzienną pracę trawienną.

Ciepłe śniadanie jest tym bardziej "ciepłe" jeśli jest przygotowywane ze zbóż o charakterze ocieplającym i takowymi są właśnie m.in. płatki owsiane. Naturę termiczną produktów opisuje dogłębnie Dietetyka Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, dlatego  opis Owsa i jego wspaniałego działania na organizm przybliży nam jak nieco odmiennie opisuje pożywienie, właśnie to podejście.

Owies wzmacnia Qi i odporność. Działa kojąco: leczy układ nerwowy i rozrodczy. Wzmacnia śledzionę. Owies usuwa cholesterol z przewodu pokarmowego i naczyń krwionośnych, wzmacnia mięsień sercowy. Jest jednym z najbogatszych w krzem pokarmów, wspiera zatem regenerację układu kostnego i tkanki łącznej. Zawiera także fosfor, niezbędny do prawidłowego rozwoju mózgu i nerwów. Regularnie pity wywar z owsa działa jak wewnętrzny środek bakteriobójczy, wzmacniając odporności i zapobiegając chorobom zakaźnym. Wywar i owsianka nadają się doskonale dla osób słabych, z niedoborami, szczególnie dla tych, którzy cierpią właśnie na niedobór Yang. Ponieważ płatki owsiane są poddane tylko lekkiemu przetworzeniu, są tak samo pożywne jak owies pełnoziarnisty. Płatki doskonale nadają się do przyrządzania owsianek, pieczenia chleba, spodów do ciast, kruszonek i deserów.