Zespół Orkiszowych Pól

"Motywujemy, wspieramy i towarzyszymy w drodze do zdrowia."

Zespół Orkiszowych Pól

Dorota ŁapaDorota Łapa

DIETETYK, SPEC. DIETETYKI TRADYCYJNEJ MEDYCYNY CHIŃSKIEJ, PIELĘGNIARKA
pomysłodawca i współzałożycielka


Od dzieciństwa interesował mnie człowiek i zawsze chciałam nieść pomoc. W 2006 roku ze względu na bardzo silne problemy alergiczne dzieci, zmęczona leczeniem klasycznym nie dającym efektów, podjęłam walkę żywieniową bazującą na wiedzy zaczerpniętej z Tradycyjnej Medycyny Chińskiej. Nauczyłam się gotować wg Pięciu Przemian. Efekty były zadziwiające, a wiedza fascynująca. Od tego czasu miałam potrzebę wielkiego dzielenia się zdobytymi doświadczeniami z bliskimi i przyjaciółmi. W listopadzie 2010 ukończyłam kurs Dietetyki Leczniczej Tradycyjnej Medycyny Chińskiej w Krakowie prowadzonym przez Inę Diolosę. W swej pracy łączę wiedzę dietetyki klasycznej i fizjologii żywienia człowieka z prawami natury, tak bardzo szanowanymi przez tradycje wschodnie odzwierciedlone m.in w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej. Interesuje mnie również Medycyna św. Hildegardy i jej zalecenia dietetyczne. Krzewienie wiedzy o naturalnym i dobrym odżywianiu dostosowanym do indywidualnych potrzeb człowieka traktuję jak misję. Wszelkie działania wykładowe, edukacyjne i doradcze jakie mogłam ofiarować przyjaciołom i znajomym przekonały mnie, że warto zaangażować swoje siły i rozpocząć działalność doradczą i edukacyjną dla wszystkich potrzebujących.

Monika Czarnecka

Monika Czarnecka
współzałożycielka


Jestem szczęśliwą żoną i mamą czwórki wspaniałych dzieci, które nadają sens naszemu życiu. To dzięki nim, ich chorobom i wobec bezradności medycyny konwencjonalnej zainteresowałam się dogłębnie odżywianiem, ziołami i naturalnymi terapiami. Tymi prostymi, mądrymi sposobami wyciągnęłam starsze dzieci z przewlekłego kaszlu, problemów skórnych i astmy oskrzelowej. Początki były trudne: protest dzieci na nowe jedzenie, potrawy, które nie zawsze się udały... Jednak pragnienie zdrowia dla najbliższych wyzwoliło we mnie ogromną determinację. Całą rodziną z dnia na dzień odstawiliśmy mleko krowie, białą mąkę, biały cukier. Przeszliśmy solidne oczyszczanie. Efekty były cudowne, dlatego mam tak ogromne przekonanie, do tego czym dzisiaj się zajmuję i pragnę dzielić się moim doświadczeniem, dodawać sił tym, którzy tak jak ja swego czasu, zmagają się z trudami nawyków żywieniowych. Od czasu pierwszych zmian minęło już pięć lat. Przez ten czas pokochałam kuchnię, odkryłam jej urok i pełnię smaków, nauczyłam się gotować wg 5 przemian, ukończyłam kurs dietetyki wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej oraz kurs mikroskopowego badania żywej kropli krwi. Przez te lata widzę, jak bardzo wzmocniłam odporność moich najbliższych. Dzieci doskonale reagują na zioła i naturalne zabiegi, z infekcjami radzimy sobie bez chemii, mąż schudł i trzyma wciąż swą wagę. Patrząc na te sukcesy, jestem dumna z nas i widzę, że podjęty wysiłek miał sens. Marzę o życiu w równowadze i wewnętrznej harmonii.

Basia BatisBasia Batis

KIEROWNIK DS. EDUKACJI


Od samego początku Orkiszowych Pól kibicuję Dorocie Łapie nie tylko w pasji z jaką buduje własną firmę, ale też w misji pomagania ludziom. Niestygnący zapał i entuzjazm jest dowodem na to, że robi coś bardzo ważnego. Bardzo się cieszę, że mogę należeć do jej zespołu i wesprzeć ją w obszarze edukacyjnym. Świadomość tego co jemy i co podajemy na stołach naszym najbliższym jest niezbędna do prawidłowego planowania własnego menu, do dobrych wyborów produktów, które mają nam służyć, a nie wpędzać w kłopoty.

Kuchnia 5 Przemian – czego doświadczyłam na własnej skórze – potrafi wyciągnąć z dolegliwości, do których już się nawet przywiązaliśmy. I jak dla mnie to całkiem pyszny pomysł, żeby leczyć się przez jedzenie. Lubię jeść, lubię gotować a moje szuflady są pełne przypraw i wiem, że wiele smaków jeszcze przede mną nieodkrytych.