ZdrowyUczeń.org 2017

Luty jest przez wielu dyrektorów, nauczycieli, kucharki szkolne i rodziców kojarzony z wypoczynkiem, ale również z konferencją ZdrowyUczeń.org, mającą na celu edukację kadry pedagogicznej, kucharzy oraz rodziców w kwestiach żywienia dzieci i młodzieży.
Tak było również i w tym roku.

W środę 15 lutego 2017r. odbyła się już trzecia edycja Konferencji. Tym razem tematem przewodnim było Budowanie świadomości i propagowanie zdrowego stylu życia w przedszkolach i szkołach jako profilaktyka chorób alergicznych i nietolerancji pokarmowych. Uczestnicy dowiedzieli się jak powinna wyglądać naturalna dieta budująca odporność i wzmacniająca układ pokarmowy dzieci, jakie zagrożenia płyną ze spożywania toksycznej, wysoko przetworzonej żywności, skąd się biorą nietolerancje pokarmowe, jak je wykrywać i leczyć, a także dlaczego potrzebny jest sen i odpoczynek dla prawidłowego funkcjonowania małego i dużego człowieka. Poza tematami teoretycznymi zostały przedstawione także praktyczne aspekty żywienia dzieci z alergiami i nietolerancjami pokarmowymi, czyli czym zastąpić mleko krowie, czy jaja oraz jakie zboża, mąki mogą spożywać osoby będące na diecie bezglutenowej. Aby pracownicy szkół mogli tę wiedzę przekazywać dalej swoim podopiecznym zapoznali się z różnymi pomysłami na scenariusze, konspekty i tematy zajęć z dziećmi i młodzieżą dopasowanymi do różnych grup wiekowych. A wszystkie te tematy realizowane były przez specjalnie dopasowanych do zagadnień profesjonalistów m.in. dr hab. Michała Bronikowskiego – profesora AWF, który przedstawił temat „Aktywność fizyczna i zdrowe żywienie jako sposób wzmacniania odporności organizmu w Nowej Podstawie Programowej”, dr Agnieszkę Krzemińską, mgr inż. Dorotę Łapę, mgr inż. Izabelę Wojdyłę – właścicielkę cateringu Pyszoty, która na co dzień zmaga się z żywieniem zbiorowym w szkołach i przedszkolach. Gościem specjalnym był Grzegorz Łapanowski - autor pomysłu „Szkoły na widelcu", czyli projektu edukacyjnego skierowanego do szkół i przedszkoli.

Wymiarem praktycznym były także posiłki dla uczestników przygotowane przez Pyszoty, które były bezglutenowe, bezlaktozowe a przy tym niesamowicie smaczne. Główny cel Konferencji został niewątpliwie zrealizowany – uczestnicy wyszli najedzeni, szczęśliwi, ale przede wszystkim z wiedzą i motywacją do działania w swoich placówkach. 

Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji.

Pliki do pobrania: