Jesienne zupy odpornościowe wg Pięciu Przemian.

Co prawda warsztat o zupach już za nami, ale dla tych co nie byli kilka sÅ‚ów o daniu, które jest dla każdego i nigdy siÄ™ nie nudzi, bo gdy połączymy zioÅ‚a z warzywami i miÄ™sem dobrej jakoÅ›ci gotujÄ…c zupÄ™, to możemy przygotować niezwykle leczniczÄ… potrawÄ™.
Zupy – wywary i zupy jarzynowe
- W zależnoÅ›ci od użytych skÅ‚adników sÄ… bardziej ochÅ‚adzajÄ…ce lub neutralne do ciepÅ‚ych
- Szczególnie korzystne latem lub podczas infekcji i chorób z nadmiaru – przebiegajÄ…cych z gorÄ…czkÄ…, wymiotami, intensywnym poceniu siÄ™
- Korzystne dla osób z nadmiarem gorÄ…ca i niedoborem pÅ‚ynów w ciele
- Rozgrzewające zupy warzywne przyrządzimy z marchwi, pora, cebuli, dyni, fenkuła (koper włoski) używając większej ilości przypraw
- OchÅ‚adzajÄ…ce zupy warzywne ugotujemy z użyciem: karczochów, bakÅ‚ażanów, kalafiora, kapusty pekiÅ„skiej, rzodkwi, selera, szparagów, szpinaku, cukinii czy kieÅ‚ków
MiÄ™so jest ważnym biaÅ‚kiem dostarczajÄ…cym aminokwasy egzogenne, jest to również:
- ŹródÅ‚o energii – najważniejszy czynnik budowy krwi
- Dba o dostarczanie ciepła w organizmie
- GÅ‚ówne źródÅ‚o budulcowego biaÅ‚ka
- Jest jak „lekarstwo” i jego przedawkowanie szkodzi; nadmiar przyczynia siÄ™ do gromadzenia lepkiego Å›luzu (wÄ…troba, pÄ™cherzyk żóÅ‚ciowy)
- Warto wybierać mięso ze sprawdzonych hodowli
- Mięso gotowane jest najmniej toksyczne
- Smak, miÄ™so zawdziÄ™cza obecnoÅ›ci kwasu moczowego – oczyszczanie z niego trwa dÅ‚użej
- Rosoły z mięsem są najzdrowszym sposobem przygotowywania mięsa
- Najlepiej przyrzÄ…dzać go raz w tygodniu z użyciem wielu warzyw, zióÅ‚ Å›wieżych i suszonych o dziaÅ‚aniu leczniczym
- WymagajÄ… dÅ‚ugiego gotowania (latem krócej) – wg TMC to proces transformowania substancji w energiÄ™ (tu skÅ‚adniki po wygotowaniu wyrzuca siÄ™)
- Uwaga z rosoÅ‚ami w stanach „nadmiaru” np. gorÄ…czka, wymioty oraz zastojów np. bóle i napiÄ™cia w klatce piersiowej
- Każdy gatunek miÄ™sa ma odmienny wpÅ‚yw na organizm – choć generalnie wzmacniajÄ… żołądek
JesieniÄ…, kiedy Å‚atwo o wychÅ‚odzenie warto sprawdzić dziaÅ‚anie potraw przygotowywanych z zioÅ‚ami przyprawowymi. Dlatego przepis na zupÄ™ marchwiowÄ… oraz zupÄ™ z fenkuÅ‚a z zioÅ‚ami bÄ™dzie przydatny, bo sÄ… one wspaniaÅ‚ym lekarstwem przy przeziÄ™bieniu, osÅ‚abieniu odpornoÅ›ci, problemach żołądkowych, rozwolnieniu oraz po przemarzniÄ™ciu. UwzglÄ™dniajÄ… one sposób gotowania w obiegu PiÄ™ciu Przemian, gdyż równoważenie smaków i dobieranie ich oraz wykorzystanie mocy dziaÅ‚ania tychże smaków pozwala na przygotowanie potrawy wrÄ™cz leczniczej.
Dodatkowo, podane z kaszą orkiszową czy orkiszowymi zacierkami oraz prażonymi pestkami dyni lub słonecznika będą potrawami niezwykle odżywczymi.
Zupa marchewkowa z ziołami
- G - do rozgrzanego garnka wlać 2 łyżki gorącej wody
- Sł - 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 pokrojone cebule (po podsmażeniu wracają do smaku Słodkiego)
- Sł - 6 pokrojonych marchewek (ok. 1 kg), dusić parę minut mieszając od czasu do czasu
- Sł - dodać szczyptę kminku
- dodać imbir świeży starty na tarce (1/2 łyżeczki), szczyptę kolendry, nieco kozieradki lub kardamonu
- Sn - sól do smaku (ok. 1 Å‚yżeczka), dolać zimnÄ… wodÄ™ (ok. 2 cm ponad marchewkÄ™ czyli jakieÅ› 2 litry) lub bulion warzywny (wÅ‚asnej produkcji - absolutnie nie z "kostki rosoÅ‚owej")
- gotować ok. 30 minut pod przykryciem do miękkości, zmiksować
- K - można dodać trochę soku z cytryny, bazylii
- G - odrobinę kurkumy oraz łyżkę masła lub oliwy
Ewentualnie dosmakować ziołami, podawać posypaną natką i podprażonymi pestkami słonecznika i dyni. Po przemarznięciu dodajemy trochę więcej ostrych przypraw i taka zupa jest lekarstwem!
Do zupy można dodać ryż, ryż słodki rozgotowany, mieszaninę kasz: gryczaną z amarantusem, poprawiając walory odżywcze takiej zupy.
Zupa krem z fenkuła
- G - na rozgrzaną patelnię wlać 1 łyżkę gorącej wody
- Sł - 2 łyżki oleju, 2 pokrojone w plastry cebule i smażyć do miękkości (wraca do smaku Słodkiego)
- SÅ‚ - dodać 4-6 pokrojonych ziemniaków, pokrojony duży fenkuÅ‚, 1 pietruszkÄ™
- dodać kmin rzymski, 3 szczypty galgantu i dusić na małym ogniu ok. 5 minut pod przykryciem
- Sn - dolać ok. 1,5 l wody i posolić, gotować do miękkości warzyw
- K - kilka kropli cytryny
- G - szczyptÄ™ kurkumy, 3 szczypty bertramu
- Sł - łyżeczkę oliwy
- biały pieprz
- Sn - dosolić do smaku
Zmiksować na krem i można podać słonecznik prażony do posypania.
W naszej szkole online oraz na warsztatach kuchni pięciu przemian dowiesz się więcej - zapraszamy!