Produkty pszczele i ich właściwości <3

Pyłek pszczeli 


Pyłek pszczeli - to nic innego jak pyłek z kwiatów roślin zielnych i drzew zbieranych przez pszczoły wymieszany ze śliną lub nektarem. Jedna pszczela rodzina podczas sezonu potrafi zebrać nawet do 40 kg pyłku! Pierwsza część jest wykorzystywana na bieżąco, natomiast druga odkładana jest na wypadek braku możliwości znalezienia pyłku. Produkt ten ma zróżnicowany skład chemiczny w zależności od czasu zbioru. Na różnicę wpływa również rodzaj rośliny z którego powstaje. W pyłku pszczelim znajduje się około 250 różnych substancji. Jest on bogaty w:

  • Aminokwasy egzogenne, czyli takie których organizm sam nie potrafi wytworzyć
  • Witaminy - zawiera prawie cały zestaw tych substancji
  • Makroelementy: potem, magnez, wapń, sód czy fosfor
  • Mikroelementy: żelazo, cynk, mangan czy miedź
  • Kwasy nukleinowe
  • Enzymy
  • Lipidy
  • Związki fenolowe 
  • Błonnik

Jakie właściwości wykazuje pyłek pszczeli? 

Pyłek pszczeli ze względu na swój bogaty skład odżywczy jest bardzo ceniony w dziedzinie naturopatii. Wykazuje on szereg właściwości prozdrowotnych m.in.: działanie antybiotyczne, uodparniające, odżywcze, regenerujące, czy detoksykująca. Badania pokazują, że pyłek pszczeli świetnie sprawdzi się w:

  • Miażdżycy
  • Nadciśnieniu tętniczym
  • Stanach zapalnych błon śluzowych
  • Chorobach górnych dróg oddechowych
  • Niedokrwistości
  • Alergiach
  • Chorobach przewodu pokarmowego np. biegunki, zaparcia 

Jak stosować pyłek pszczeli?

Najlepiej przyjmować go na czczo w postaci naparu. Na początku warto zacząć od kilku gram, by potem stopniowo zwiększać jego ilość, aż do 35 g dziennie. Pyłek należy zalać letnią wodą wieczorem dzień przed. 

 

Pierzga 


Pierzga jest to mieszanina pyłku pszczelego, miodu i enzymów ślinowych pszczół. Jest ona stosowana przez pszczoły jako pożywienie dla swoich młodych, a także stanowi główny pokarm na okres wczesno-wiosenny i jesienno-zimowy. W skład pierzgi wchodzi wiele związków odżywczych w tym: witaminy z grupy B, witamina A, C i E, polifenole, aminokwasy, a także mikro- i makroelementy, np.: magnez, potas, wapń, sód, miedź, żelazo, chrom, cynk, selen, kobalt, mangan czy krzem. Dzięki swojemu bogatemu składowi produkt ten działa oczyszczająco, regenerująco, wzmacniająco i odżywczo. 


Pierzga świetnie sprawdzi się:

  • W okresie rekonwalescencji po chorobie 
  • Przy anemii
  • Przy zaburzeniach odporności
  • Przy problemach z koncentracją i pamięcią 
  • W regulacji procesów trawiennych
  • W zwiększaniu apetytu (szczególnie dla dzieci i osób starszych :))

 

Jak przyjmować pierzgę?

Podobnie jak pyłek pszczeli, pierzgę najlepiej jest przyjmować na czczo w postaci naparu. Dzień przed należy od 30 do 40 gram pierzgi zalać letnią wodą i odstawić na całą noc.


Pamiętaj aby pierzgę zakupić u sprawdzonego dostawcy i przechowywać ją w ciemnym i chłodnym miejscu. 

 

Propolis 


Propolis jest substancją, która wykorzystywana jest przez pszczoły do wzmacniania konstrukcji ula. Uszczelnia jego wnętrze i zabezpiecza przed rozwojem różnych drobnoustrojów. Skład chemiczny propolisu, podobnie jak innych produkty pszczelich, jest zmienny w zależności od czasu zbioru, rodzaju roślin oraz czynników środowiskowych. Mimo wszystko posiada on nawet ponad 300 związków aktywnych, w tym witaminy, minerały, flawonoidy, terpenoidy czy substancje lotne. 

Zastosowanie propolisu:

Propolis wykazuje przede wszystkim właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe oraz przeciwgrzybicze. Badania wykazały, iż bardzo dobrze eliminuje on gronkowce oraz paciorkowce, dlatego będzie idealnym wsparciem układu immunologicznego przy anginie, zapaleniu płuc, szkarlatynie, zapaleniu gardła czy dróg moczowych. Skuteczne działanie wyciągu z propolisu wykazano również przy zakażeniu grzybami drożdżoidalnymi, dermatofitami, wirusami grypy oraz opryszczki. 

Jak stosować propolis?

Produkt ten można znaleźć w wielu środkach farmakologicznych oraz kosmetykach. Najczęściej występuje w postaci nalewki wykonanej ze zmielonego propolisu, kremów czy też tabletek na gardło. Jego doustne dawkowanie zależy przede wszystkim od problemu z którym boryka się człowiek :)