Mleczko pszczele - produkt wspierający nerki!

Mleczko pszczele to wydzielina produkowana przez gruczoły gardzielowe młodych pszczół robotnic. Jest ono wykorzystywane do karmienia larw pszczół przez pierwsze dni ich życia. Jest to również jedyny pokarm, który spożywany jest przez królowe pszczół, dzięki czemu może ona żyć nawet 40 razy dłużej niż inne pszczoły. Mleczko pszczele posiada konsystencję śmietany, a jego barwa może przyjmować odcienie od niebieskobiałej, przez jasnokremowąi jasnożółtą, do brudnoszarej.

Mleczko pszczele jest bardzo odżywcze, ponieważ w jego skład wchodzi do 29 aminokwasów, w tym również te egzogenne. Dodatkowo jest bogate w kwasy tłuszczowe, składniki mineralne i witaminy. Produkt ten ze względu na swój skład nazywany jest „królewskim pożywieniem”. Dzięki tak bogatemu profiliowi odżywczemu wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych, przede wszystkim: działanie antyoksydacyjne, przeciwdrobnoustrojowe oraz regeneracyjne. Dodatkowo wspiera układ immunologiczny, kostny, nerwowy oraz płodność u kobiet.

Z punktu widzenia medycyny chińskiej mleczko pszczele jest bardzo dobrym preparatem wspierającym nerki. Warto mieć to na uwadze szczególnie dlatego, iż niedługo jesień ustąpi zimie, a narządami najbardziej potrzebującymi naszego wsparcia będą właściwe organy wydalnicze. 

Nerki według medycyny chińskiej są nazywane korzeniem życia, ponieważ reprezentują zarówno aspekt Yin jak i Yang, funkcję Qi, a także stanowią rezerwuar dla Jing. To właściwe tą esencję (Jing) chroni i wzmacnia mleczko pszczele. Jing jest rzeczą o którą powinniśmy dbać najmocniej, gdyż to właśnie z niego powstaje yin i yang, a z tego na końcu powstaje Qi. Qi jest to natomiast siła życiowa, energia oraz siła napędowa dla wszystkich procesów życiowych zachodzących w ludzkim ciele. 

Jing jest źródłem z którego powstaje nasze ciało. Wyróżniamy:

  • jing przedurodzeniowe - konstytucja (to co dostajemy od rodziców)
  • jing nabyte - tworzone po narodzinach - tworzy się przy pomocy żołądka i śledziony z pożywienia i napojów. Czerpany jest także z powietrza poprzez właściwy oddech. 
    Jing jest przechowywane w nerkach. Stanowy podwaliny pod budowę wszystkich tkanek. Jeżeli nadmiernie ekplatujemy swoje ciało to energia jest czerpana z jing przedurodzeniowego. Kiedy się wyczerpie człowiek umiera. 

 

Uwaga! W temperaturze pokojowej i przy narażeniu na dostęp światła, własności biologiczne mleczka pszczelego już po 3 dniach tracą swoje prozdrowotne działanie na skutek rozkładu składników czynnych.