Wei Qi czyli odporność po chińsku na ten czas Wirusa

W czasie Pandemii tak wiele mówi się o odporności. Czy rzeczywiście nasza odporność sobie poradzi z tym Patogenem, tak silnym i tak inwazyjnym? tego nie wiemy, ale każdy z nas ma jednak jakąś silną potrzebę zadbania jak się da. A to jak dbamy powiązane będzie z naszą wyobraźnią i poziomem potrzeby wzmocnienia poczucia bezpieczeństwa. Dlatego zostawiam kilka słów o tym jak w TCM myślimy o odporności czyli najbardziej dynamicznej energii w ciele zwanej energią Wei Qi.

Z reguły uważamy, że brak odporności jest wtedy, gdy zapadamy często na różne infekcje, a nie myślimy o tym gdy dotyka nas głębszy problem zdrowotny. A przecież odporność, to prosty i zrozumiały dla przeciętnego człowieka system ochrony organizmu. Jak radzili sobie z odpornością nasi przodkowie, którzy do nowoczesnej wiedzy dostępu nie mieli? Mogli jedynie dbać o dobre i naturalne pożywienie, korzystać z dóbr ziemi i przyrody szukając ziół, czy tez żyć w zgodzie z naturą. Współczesny pogląd o odporności Definicja odporności skupia się na ocenie sumy mechanizmów chroniących ustrój wyższy przed zakażeniem drobnoustrojami.

Mówi ona o tworzeniu przeciwciał, o specjalnych mechanizmach budujących odporność, o odporności humoralnej czy swoistej. Współczesny pogląd o odporności utrzymuje, że zdolność absorbowania substancji odżywczych oraz wykorzystania tlenu, stanowi czynnik decydujący o sprawności funkcjonowania naszego układu odpornościowego.

Dlatego dietetyka skupia się przede wszystkim na poszukiwaniu suplementów, minerałów, witamin, które będą wspierały układ odpornościowy oraz odżywieniu organizmu w odpowiednie składniki odżywcze. Zobaczmy jednak, że często mimo podawania klasycznego zestawu "uodparniającego" jak witamina C czy rutinoscorbin i wapno, część osób i tak zapada na choroby. Gdzie zatem leży prawda nt środków wzmacniający odporność? Medycyny chińska mówi, że jest to indywidualna konstytucja organizmu, która determinuje jakie suplementy czy witaminy mogą być szczególnie potrzebne w chwili osłabienia. I tak np. witamina C, która jest kwasem o naturze ochładzającej będzie służyła i może wzmacniać te osoby, które mają energetykę ciepłą lub wręcz gorącą, a osobom, które są wychłodzone zdecydowanie bardziej służyła by herbata z tymianku czy świeżego imbiru. W Medycynie Chińskiej o odporności mówi koncepcja WEI QI czyli najbardziej dynamicznej energii w ciele. Obronna Qi w ciągu dnia płynie na poziomie skóry i mięśni, odżywiając i ogrzewając zewnętrzne tkanki podskórne, odpowiedzialna jest za otwieranie i zamykanie porów skóry, a także za obronę ciała przez wpływem skrajnych warunków pogodowych czy atak mikroorganizmów. W nocy krąży głębiej, w ciele i w narządach wewnętrznych, odżywiana jest wtedy i wytwarzana z esencji odżywczych z pożywienia oraz wdychanego powietrza. Odpowiedzialne za odporność Zatem rzeczywiście, najbardziej odpowiedzialnymi za dobrą odporność będzie odpowiednie pożywienie, które ma być ciepłe, poruszające, przygotowywane z użyciem ziół, bazujące na ciepłych rosołach mięsnych lub jarskich, gotowanych zbożach - szczególnie owsiankach, duszonych i pieczonych warzywach szczególnie marchwi i dyni. Aby mieć silną odporność, musimy odpowiednio odżywić nasz organizm i zaopatrzyć go nie tylko w witaminy i minerały, ale również w energię i ciepło pochodzące z odpowiednio przyrządzonego pożywienia. Ciepłe pożywienie wzmacnia żołądek, a ten gdy jest mocny prawidłowo odżywia płuca. O tym między innymi mówi teoria Pięciu Przemian, gdzie Element Ziemii odżywia Element Metalu. Element Metalu związany z Płucami i Jelitem Grubym, ma swoje maksimum energetyczne teraz Jesienią, dlatego tak bardzo potrzebuje od naszego pożywienia ciepła i poruszającego wpływu delikatnie ostrych smaków. Dodawajmy zatem do naszych potraw przyprawy takie jak kardamon, kolendra, pieprz, świeży imbir, tymianek czasem nawet nieco chili, ostre warzywa jak por, cebula i czosnek, ale niech będą zrównoważone słodkimi ciepłymi warzywami. W ten sposób będą tworzyły potrawy wzmacniające żołądek i płuca. Dbajmy też zawsze o nawilżenie płuc i wzmacnianie tzw. korzenia Yin Płuc. Temu będą służyć zawsze kompoty z gruszek, gotowane z dodatkiem migdałów, anyżu czy kardamonu.   

Życzę dużo zdrowia i spokoju na ten czas Pandemii
Dorota Łapa Dietetyk, Terapeuta TCM, Akupunturzystka